Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
verski voditelji v molitvi za mir (foto: Radio Vatikan)
verski voditelji v molitvi za mir

V Iraku Schindler muslimani

Svet | 05.09.2014, 11:25 Marjana Debevec

Kot smo že poročali, se je papež Frančišek včeraj srečal z nekdanjim izraelskim predsednikom Šimonom Peresom ter zatem tudi z jordanskim princem El Hassanom, ki sta mu predstavila medverske pobude za mir. Prispevek k miru so v tem tednu dali tudi svetovno znani nogometaši, ki so odigrali medversko tekmo za mir. Po svetu pa se vrstijo še druge pobude in molitve za mir.

V Iraku, ki ga pretresa nasilje, so tudi muslimani, ki pomagajo kristjanom in Jazidom pobegniti iz Islamske države, pa čeprav s tem tvegajo svoja življenja. Zato so jih mnogi pomenivali Schindler kristjani. Novinar Corrierre della sera Lorenzo Cremonesi, ki se mudi v Iraku je povedal: „Mnogi kristjani so mi povedali, da so jim pomagali prijatelji muslimani, kolegi v službi, nekdanji sošolci, ki živijo v nekdaj večinsko krščanskih krajih“. Ti muslimani tvegajo svoja življenja, da na primer pomagajo pobegniti krščanskemu dekletu, ki jo hočejo poročiti z muslimanom. Posebej kruto islamski skrajneži ravnajo z jazidi. Mnoga dekleta so že prodale za sužnje. Podobno, kot je to storil Schindler z Judi, pa nekateri bogatejši muslimani kupijo ta dekleta in jih potem vrnejo družinam.

Po svetu medtem potekajo številne molitvene pobude za mir v Iraku in Siriji ter v podporo preganjanim kristjanom. Krščanske, muslimanske in judovske skupnosti so sinoči pred palačo v Westminstru pripravile skupno molitev z naslovom: Vsi smo človeška bitja. Medversko bedenje je potekalo v znamenju solidarnosti s preganjanimi manjšinami v Iraku. Molitvenega srečanja se je udeležil tudi anglikanski primas Justin Welby, ki je istega dne dopoldne sprejel predstavnike krščanskih cerkva, s katerimi je molil za preganjane kristjane. Ob sklepu je pozval h konkretnim dejanjem, da grozodejstva v Iraku in Siriji ne bi ostala nekaznovana.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...