Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Dejansko razumevanje prava ena od ključnih lastnosti dobrega sodnika

Slovenija | 27.09.2014, 14:09

Dejansko razumevanje prava je ena od osnov dobrega sodnika, sta se strinjala ustavni sodnik Jan Zobec in sodnica Evropskega sodišča za človekove pravice Iulia Motoc, sklepna govornika na konferenci, ki se je včeraj  končala na Brdu pri Kranju. Zobec je opozoril, da avtoritarna mentaliteta v slovenskem sodstvu mnoge potenciale oddaljuje od tega cilja.

Z razpravo o sistemskih težavah pravosodja s sodnikove perspektive se je na Brdu pri Kranju končala mednarodna konferenca na temo Kriza demokracije in pravne države v Evropi, ki jo je organiziralo društvo Evropska Slovenija.

Pravnik Matej Avbelj, ki je povezoval sklepno razpravo, je v izjavi za medije pojasnil, da se ne le v Sloveniji, pač pa tudi v drugih postsocialističnih državah članicah EU, "ukvarjamo z velikimi problemi z vladavino prava in z demokracijo". Namen konference je bil ta vprašanja pogledati skozi primerjalno perspektivo in oblikovati nastavke za reševanje teh težav.

Po mnenju Avblja je pri tem ključno, da bi bili v pravosodju res ljudje z integriteto in znanjem, ki bodo pravo dejansko razumeli in ga vzeli kot svoje poslanstvo in ne kot instrument za doseganje ciljev, ki so lahko tudi onkraj prava, je še povedal Avbelj.

Zobec je ob tem opozoril, da v slovenskem pravosodju še vedno prevladuje avtoritarna mentaliteta, ki posameznike s sicer velikimi potenciali odmika od ideala pogumnega, moralnega in odgovornega sodnika.

Več: Evropska Slovenija

Slovenija, Politika
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...