Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Predstavitev knjige Draga Čeparja - Vojak in vera

Slovenija | 27.09.2014, 12:54

V okviru Slovenske vojske je v sredo 24. septembra 2014 potekala predstavitev knjige z naslovom Vojak in vera. Avtor dr. Drago Čepar je v svoji predstavitvi prikazal zgodovino uvajanja duhovne oskrbe v Slovenski vojski.

V knjigi je podal temeljne prvine odnosa med državo in verskimi skupnostmi v evropskih državah in članicah Nata ter opisal njihove službe za vojaško duhovno oskrbo. Da bi omogočil primerjavo, najbolj izčrpno opisuje to službo v Republiki Sloveniji.

Za primerjavo je posebej izpostavil pomembne večinsko katoliške tranzicijske države, predvsem zaradi podobne verske sestave prebivalstva, skupne izkušnje veri neprijaznega sistema, obdobja brez vojaške duhovne oskrbe, njenega ponovnega uvajanja, demokratizacije in uspešnega vključevanja v mednarodne povezave. Vse te države so članice Nata in vse, razen Slovenije, imajo za vojaško duhovno oskrbo katoličanov vojaški ordinariat ter s Svetim sedežem sklenjen sporazum, ki ta ordinariat opredeljuje, oboje imajo tudi vse štiri sosede Republike Slovenije. Dr. Čepar je izpostavil, da je v večini nekdanjih socialističnih držav vojaška duhovna oskrba že uvedena ali nastaja, nobena država pa ne načrtuje njene ukinitve. V evropskih državah se krepi vloga laikov in pomen vojaške duhovne oskrbe kot zgled zagotavljanja svobode vere, verskega dialoga in sožitja.

Vir: Katoliška Cerkev

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...