Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

VIDEO in FOTO: Rektor brezjanske bazilike papežu Frančišku predal mašni plašč in prt

Papež in Sveti sedež | 24.09.2014, 12:44 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci spregovoril o svojem nedeljskem obisku v Albaniji. Posebej je poudaril, kako ta država živi miroljubno sobivanje ver. Zato je bil eden osrednjih dogodkov medversko srečanje, kjer je lahko z zadovoljstvom ugotovil, da mirno sobivanje med ljudmi in skupnostmi, ki pripadajo različnim veram, ni samo zaželeno, ampak tudi konkretno možno in izvedljivo. Spregovoril pa je tudi o albanskih mučencih in kakšen zgled so nam lahko danes.

Mučenci so le s pomočjo ljubezni do Jezusa prestajali mučeništvo. Ob tem je papež poudaril: "Tudi danes, tako kot nekdaj, moč Cerkve ne izhaja iz organizacijskih sposobnosti ali struktur, ki so potrebne. Naša moč je Kristusova ljubezen."

Frančišek je nato opisal, kako temni časi so bili časi ateističnega komunizma v Albaniji, ko so bili kristjani in muslimani umorjeni, mučeni, zaprti samo zato, ker so verovali v Boga. Spomin na te dogodke je bistven za prihodnost nekega naroda, je dejal papež. Spomin mučencev, ki so vztrajali v veri, je zagotovilo za prihodnost Albanije, saj njihova kri ni bila prelita zaman, ampak je seme, ki prinaša sadove miru in bratskega sodelovanja. "Albanija je namreč danes zgled ne samo za vnovični razcvet Cerkve, ampak tudi za miroljubno sobivanje ver. Zato mučenci niso poraženci, ampak zmagovalci," je dejal papež.

Na koncu je spregovoril tudi o epidemiji ebole, ki pustoši po afriških državah. "Blizu sem številnim osebam, ki jih je prizadela ta strašna bolezen," je dejal papež in povabil vernike, da molimo zanje in za vse, ki so zaradi bolezni izgubili življenje. Mednarodno skupnost pa je pozval, naj pomaga državam, ki jih je prizadela ebola.

Splošne avdience se je udeležil tudi rektor bazilike Marije Pomagaj, p. Robert Bahčič.

"Današnje srečanje s papežem je bilo namenjeno, da mu izrečemo zahvalo za njegov blagoslov, ki ga je poslal ob 200-letnici milostne podobe Marije Pomagaj in tudi za plašč, ki ga je takrat poslal nam. Danes smo pa mi njemu prinesli v darilo prt, ki so ga naredile naše klekljarice, in tudi mašni plašč. Z mano sta tudi Tanja Oblak in Jože Dežman, ki sta to darilo nosila. Izročili smo mu tudi zbornik Marije Pomagaj."

Kot je povedal p. Bahčič, je papež našel nekaj časa za pogovor: "Kar nekaj časa sva se pogovarjala, ker sem mu povedal, da prihajam iz Slovenije in da smo praznovali 200-letnico in da se mu zahvaljujejo tudi za blagoslov. Omenil pa sem mu tudi, da sta pri nas živela njegova prijatelja Andreja in Suzana Golar, ki sta že pokojna. Pokazal sem mu stare fotografije, ko je bil pri nas v Sloveniji. Takrat se je še bolj spomnil Slovenije in rekel, da zelo dobro shranjujemo te stare fotografije. Potem sem ga povabil, naj obišče Slovenijo, Brezje, da smo tudi mi tako potrebni njegovega obiska, kakor ga je bila potrebna tudi Albanija," je za naš radio še povedal p. Robert Bahčič.

p. Bahčič, Oblakova, Dežman
p. Bahčič, Oblakova, Dežman © www.brezje.si

p. Robert Bahčič v pogovoru s papežem Frančiškom
p. Robert Bahčič v pogovoru s papežem Frančiškom © www.brezje.si

Papež Frančišek
Papež Frančišek © www.brezje.si

p. dr. Robert Bahčič z monografijo
p. dr. Robert Bahčič z monografijo © www.brezje.si

Prt in mašni plašč sta predala Jože Dežman in Tanja Oblak
Prt in mašni plašč sta predala Jože Dežman in Tanja Oblak © www.brezje.si

Papež Frančišek
Papež Frančišek © www.brezje.si

Papež Frančišek
Papež Frančišek © www.brezje.si

Foto: www.brezje.si

Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...