Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Ekumenska molitev v Murskosoboški  stolnici (foto: Administrator)
Ekumenska molitev v Murskosoboški stolnici

Teden molitve za edinost kristjanov z geslom: Daj mi piti

Slovenija | 28.08.2014, 12:04

Teden molitve za edinost kristjanov vsako leto obhajamo med 18. in 25. januarjem. Za prihodnje leto so priročnik za molitev napisali v Braziliji. Nosi naslov "Daj mi piti", nanaša pa se na evangeljski odlomek o Jezusu in Samarijanki. Ob tem Brazilija osvetljuje tudi svojo zgodovino ekumenizma.

Zgodovino ekumenskih odnosov v Braziliji zaznamuje opazen prehod iz odprtega konflikta v sobivanje in sodelovanje. V času kolonizacije so Portugalci hkrati z obrambo teritorija ščitili tudi uradno vero, ki je bila katoliška. Do prodiranja drugih verstev v državo so bili tako sovražno razpoloženi. Kljub temu so začele v Brazilijo prihajati manjše skupine protestantskih vernikov. Leta 1720 je bil vstop v Brazilijo prepovedan vsaki osebi, ki ni bila v službi bodisi kralja bodisi katoliške Cerkve.

Ko je bil leta 1810 podpisan sporazum o zavezništvu, prijateljstvu, trgovini in plovbi z Anglijo so delno svobodo izražanja prvič začeli uživati protestanti in anglikanci. Šele leta 1890 pa se je uveljavila legitimnost cerkvenega pluralizma. Ekumensko gibanje se je porodilo znotraj protestantizma, ko so se začele oblikovati vezi dialoga in skupnih projektov med različnimi protestantskimi komponentami. Leta 1903 je bila ustanovljena Brazilska protestantska zveza. Vsebovala je protikatoliške značilnosti, s katerimi pa se niso vsi strinjali. Zatem so začele nastajati še druge organizacije, ki so želele skupaj delovati za človekove pravice. Leta 1982 je nastal Narodni svet krščanskih Cerkva v Braziliji. Pomembno mesto na ekumenski poti ima tudi dokument iz Aparecide, ki je nastal leta 2007, po koncu petega generalnega zasedanja Sveta škofovskih konferenc Latinske Amerike in Karibov. V tem dokumentu so škofje med drugim zapisali, da bo njihova "zmožnost deliti duhovne, človeške in materialne darove z drugimi Cerkvami potrdila pristnost njihove nove misijonarske odprtosti".

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...