Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Cerkev v Afriki in Latinski Ameriki o družini

Svet | 10.08.2014, 13:26 Marjana Debevec

V Panami so včeraj sklenili prvi kongres Latinske Amerike, posvečen družinski pastorali. Vprašanju družine pa je bilo posvečeno tudi plenarno zasedanje Zveze škofovskih konferenc vzhodne Afrike.

Udeležencem kongresa v Latinski Ameriki je svoje sporočilo poslal tudi papež Frančišek, ki je zapisal, da je družina 'središče ljubezni', kjer vlada zakon spoštovanja in občestva, zmožen, da vzdrži napade manipulacije in nadvlade posvetnih 'središč oblasti'. Ob domačem ognjišču se oseba na naraven in skladen način vključi v neko človeško skupino, s tem da preseže napačno nasprotnost med posameznikom in družbo. V naročju družine nihče ni zavržen: tako starostnik kot otrok sta sprejeta. Kultura srečanja in dialoga, odprtost za solidarnost in za transcendenco imata v njej svojo zibelko.

Navsezadnje pa zahvaljujoč temeljni izkušnji družinske ljubezni človek raste tudi v odprtosti za Boga kot Očeta. Papež Frančišek je na koncu sporočila udeležencem kongresa o družinski pastorali spomnil še na dejstvo, da družinska ljubezen oplemeniti vse, kar človek naredi. Zato je pomembno spodbujati družine, da gojijo zdrave odnose med lastnimi člani, da si znajo reči »oprosti«, »hvala« in »prosim«, ter da se na Boga obračajo z nazivom »Oče«.

Afriški škofje pa so na plenarnem zasedanju poudarili, da je družina na njihovi celini ogrožena bolj kot kdajkoli prej. Kriza zakonov in družin narašča zaradi individualizma v sodobni družbi, razrušenja moralnih vrednot, napadov na enotnost družine, pa tudi zaradi revščine ter brezposelnosti. „Kot lokalna Cerkev bomo storili vse, kar je v naši moči, da bi zaščitili družino, domačo Cerkev, pred vsemi temi nevarnostmi“, so zapisali škofje.

Škofje si želijo prizadevati za pastoralno skrb razbitih družin, obsojajo vse oblike nasilja v družini in poudarjajo, da je zakon »neločljiva vez ljubezni med enim moškim in eno žensko, odprta za novo življenje.« Zveze med osebami istega spola in druge vrste odklonov gredo proti človeški naravi in naravnemu zakonu, pišejo afriški škofje.

Spomnimo še, da bo oktobra letos izredna sinoda posvečena družini, prihodnje leto pa bo najprej svetovno srečanje družin v Filadelfiji in nato še redna sinoda o družini.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...