Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Papež se pripravlja na tretje mednarodno potovanje

Svet | 08.08.2014, 12:48 Marjana Debevec

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi je predstavil vsebino papeževega potovanja v Južno Korejo, ki ga bo sveti oče začel prihodnjo sredo. Obisk bo sovpadal s šestim azijskim dnevom mladih, sklenil pa se bo v ponedeljek, 18. avgusta.

To bo tretje mednarodno potovanje papeža Frančiška, potem ko je lani obiskal Brazilijo in letos spomladi Sveto deželo. Poleg tega bo prvič po daljšem obdobju Petrov naslednik odšel v Vzhodno Azijo. Nazadnje je sv. Janez Pavel II. leta 1999 obiskal Indijo. To je po besedah p. Federica Lombardija tudi razlog, da je bila azijska celina za papeža Frančiška prioriteta. Južna Koreja pa bo tretjič doživela papežev obisk. Dvakrat jo je že obiskal Janez Pavel II.: leta 1984, ko je korejska Cerkev praznovala dvestoletnico od krsta prvega Korejca; in leta 1989 ob mednarodnem evharističnim kongresom.

Poglavitni vzroki za tokratno apostolsko potovanje so trije. Prvi je, kot že rečeno, azijski dan mladih. Pričakuje se, da se ga bo udeležilo približno 2 tisoč mladih iz 23 azijskih držav in 4 tisoč mladih Južnokorejcev. Ob tem je treba poudariti, da so kristjani v Aziji v manjšini.

Naslednji povod za potovanje je srečanje z lokalno katoliško Cerkvijo. Ta je po Lombardijevih besedah zelo dinamična in četudi številčno ne največja, vseeno trdna. Iz nje izhajajo celo misijonarji, med katerimi so najbolj znani tisti v Mongoliji. Osrednji dogodek bo beatifikacija 124 mučencev iz prve generacije tamkajšnjih katoličanov. Zgodovina Koreje se začenja prav preko laikov in ne tujih misijonarjev. Še tretji razlog za papežev obisk, ki ga je navedel p. Lombardi, pa je molitev za spravo in mir. Koreja, kot je znano, je namreč razdeljena država, ki še vedno trpi posledice vojne. Novinarje je zanimal odziv Svetega sedeža na zavrnitev vlade v Pjongjangu na povabilo k udeležbi pri sveti mašo za spravo in mir. „Vendar pa ostaja misel na problem ločenosti: papež bo namreč v ponedeljek obhajal sveto mašo za mir in spravo. Tako bo temu problemu namenil veliko duhovno pozornost.“

Tiskovni predstavnik je povedal tudi, da je med obiskom predvidenih enajst nagovorov papeža Frančiška, seveda pa lahko kot vedno tudi tokrat pričakujemo papeževa presenečenja.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...