Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
avdienca (foto: Radio Vatikan)
avdienca

Papež po julijskem premoru nadaljuje splošne avdience

Svet | 06.08.2014, 10:57 Marjana Debevec

Papež Frančišek po julijskem premoru nadaljuje s sredinimi splošnimi avdiencami. Današnjo katehezo je posvetil novosti, ki jo prinaša Cerkvi z novo zavezo. Slednja ne zanika pretekle poti stare zavete, ampak jo le dopolni. Papežu so romarji tokrat prisluhnili v dvorani Pavla VI.

Lik, ki povezuje staro in novo zavezo je po papeževih besedah sv. Janez Krstnik, ki pripravlja pot Gospodu, ljudstvo pa vabi k spreobrnjenju srca in sprejetju Božje tolažbe. Janez Krstnik je po besedah apostola Janeza pričevalec, ker nam pomaga v Jezusu odkriti tistega, ki prihaja od zgoraj, da bi nam odpustil naše grehe in bi iz njegovega ljudstva naredil začetek novega človeštva. Uči nas, da slediti Jezusu zahteva ponižnost, kesanje in spreobrnjenje.

Kot je Mojzes sklenil zavezo z Bogom, tako je Jezus na griču ob Galilejskem morju učencem izročil nov nauk, ki se začenja z blagri, je poudaril papež. „Blagri so pot, ki nam jo je pokazal Bog kot odgovor na željo po sreči, ki je človeku prirojena, hkrati pa so blagri tudi dopolnitev stare zaveze.“ Po papeževih besedah smo navajeni naučiti se na pamet deset zapovedi, ne pa tudi blagrov. Zato je brane povabil, da so jih ponavljali za njim, da bi se jim tako vtisnili v srca. Prebirali naj bi jih tudi doma in sicer iz žepnih evangelijev, ki naj bi jih vedno nosili ob sebi.

V teh besedah je po papeževih besedah vsa novost, ki jo je prinesel Kristus. Blagri pa so tudi pot do prave sreče, ki jo lahko prehodimo tudi mi z milostjo, ki nam jo daruje Jezus.

Poleg tega pa nam Jezus izroča pravilnik, po katerem bomo sojeni. Ob zadnjem dnevu ne bomo imeli nazivov ali posebnih časti. „Gospod nas bo prepoznal, če ga bomo mi prepoznali v ubogem, lačnem, potrebnem in zavrženem, trepečem in osamljenem. To je eno od temeljnih meril našega krščanskega življenja, po katerih naj bi se vsak dan merili“, je dejal sveti oče in nas povabil, naj vsak večer naredimo izpraševanje vesti, če smo to izvrševali. Gre namreč za preproste, a konkretne stvari, je še dejal papež.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...