Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Varnostni pas (foto: Wikimedia Commons)
Varnostni pas

Osveščanje otrok o prometni varnosti

Slovenija | 31.08.2014, 09:00

Otroci se bodo jutri vrnili na ceste kot potniki, pešci ali kolesarji. V enajstih slovenskih krajih bodo z namenom osveščanja otrok in mladostnikov o prometni varnosti potekale preventivno-izobraževalne delavnice Z znanjem do cilja, namenjene otrokom, odraslim ter tudi vrtcem in osnovnim šolam.

Otroci in mladi so najbolj ranljiva skupina v prometu, ki v svoji razposajenosti na pravila pogosto pozabijo. Zato je za njihovo varnost pomembno, da slišijo pravila in vse, kar morajo vedeti, da bodo v prometu varni. Predsednik Zavoda varna pot Robert Štaba poudarja, da večja varnost otrok temelji v prvi vrsti na starših oziroma odraslih. Zato bodo skupaj s trgovino Lidl v 11 krajih do 18. septembra še posebej njih opozarjali, naj ne pozabijo na varnost svojih otrok in drugih udeležencev v cestnem prometu. Delavnice bodo vključevale prometni poligon za najmlajše, kjer se bodo odvijale simulacije realnih situacij v prometu. Programska vodja Zavoda Varna pot Anja Lepičnik. "Otroke bomo poučili tudi o ustrezni uporabi varnostnega sedeža in zakaj je pomembno, da se pripnemo. Udeležili se bodo lahko ustvarjalnega kotička, katerega namen je spodbujanje razmišljanja o prometu. Poleg tega bodo preizkusili očala, ki simulirajo opitost ter ponazarjajo, kako pijan voznik vidi in kakšne so njegove sposobnosti upravljanja s telesom. Na voljo bodo tudi tehtnice za naletno težo, ob katerih bodo tako otrokom kot odraslim pojasnili, kakšne sile delujejo pri prometnih nesrečah."

Resolucija o nacionalnem programu varnosti v cestnem prometu v obdobju do leta 2022 ima za cilj nič mrtvih in nič poškodovanih otrok v cestnem prometu. Ta cilj je po njegovem prepričanju uresničljiv, vendar je treba graditi na kulturi obnašanja v prometu in na osveščanju o varnosti.

Po podatkih Generalne policijske uprave je lani in predlani v prometu umrlo skupaj deset otrok, starih do 18 let, letos do konca julija pa trije. Lani je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 986 otrok, od tega jih je bilo huje poškodovanih 53. Letos pa se je zgodilo 529 nesreč z udeleženimi otroki, huje se jih je poškodovalo 31.

Slovenija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...