Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Z evropskim dnevom spomina se spominjamo žrtev totalitarnih režimov

Slovenija | 23.08.2014, 09:29

V Sloveniji in širši Evropi danes obeležujemo evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Omenjeni dan je bil določen na podlagi resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu, ki jo je aprila 2009 sprejel Evropski parlament, od leta 2012 pa ga uradno praznujemo tudi v Sloveniji.

Evropski parlament je 23. avgust kot dan spomina na žrtve totalitarnih režimov določil, ker je bil na ta dan leta 1939 podpisan pakt med takratno Nemčijo in Sovjetsko zvezo, s katerim sta se dogovorili o nenapadanju in določili interesne sfere obeh držav v Evropi.

V resoluciji so evropski poslanci med drugim poudarili potrebo po ohranjanju spomina na tragično preteklost Evrope, ker da brez resnice in spomina ne more biti sprave. V resoluciji so tudi ostro obsodili vse zločine proti človečnosti, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi.

V Sloveniji bo letos osrednja slovesnost potekala v četrtek na gradu Turjak, pripravlja pa jo Študijski center za narodno spravo.

Žrtev totalitarnih sistemov so se v petek z mašo spomnili tudi v ljubljanski stolnici. V nedeljo pa se bodo žrtev z mašo spomnili še pri spravni kapeli na Rovtah.

Osrednja evropska slovesnost bo danes potekala v glavnem mestu Latvije, Rigi, kjer se bo odvila mednarodna konferenca, na kateri bodo spregovorili o posledicah totalitarnih režimov v današnjem času.

Več o dogajanju v stolnici.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.