Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Vstopili smo na ladjo ... (foto: ARO)
Vstopili smo na ladjo ...

Na poti domov - 9. in 10. dan radijskih počitnic

| 03.07.2014, 10:55 Tone Gorjup

Sklepni del radijskih počitnic je minil v znamenju apostolov Petra, Pavla in Andreja. Slednji je bil škof v Patrasu, kjer je umrl mučeniške smrti. Obiskali smo pravoslavno svetišče, kjer hranijo njegove relikvije in katoliško cerkev sv. Andreja, kjer smo imeli srebrno mašo našega urednika Francija Trstenjaka. Po njej smo se vkrcali na ladjo in naravnali „Kompas“ na naša izhodišča. Domov smo prišli v torek zjutraj.

Počitniško mesto Lutraki, kjer smo prenočili, leži pod hribom Gerania v Korintskem zalivu. Nekoliko spominja na Opatijo z dolgo verigo majhnih hotelov. Prespali smo vsak v svojem, zjutraj pa nadaljevali pot proti Patrasu. V nedeljskem jutru nas je na obeh straneh ceste spremljalo bujno zelenje, s Korintskim morjem spodaj na desni. Ko smo v daljavi zagledali mogočen most, ki povezuje Peloponez s celino, je zadišalo po Patrasu, tretjem največjem grškem mestu, kjer je oznanjal evangelij apostol Andrej.

Pravoslavna cerkev sv. Andreja, Patras
Pravoslavna cerkev sv. Andreja, Patras © ARO

Pravoslavno svetišče Sv. Andreja od leta 1964 hrani relikvije apostola Andreja, ki je bil kot škof v Patrasu pod cesarjem Neronom bičan in obsojen na smrt na poševnem križu. Ko smo prispeli tja, so imeli pogreb, zato smo vstopali pri stranskih vratih. Bogato opremljeno in okrašeno svetišče hrani svoj zaklad v stranskih kapelah ob glavnem oltarju. Na eni strani je relikviarij z glavo apostola, na drugi pa ostanki križa, na katerem je umiral.

Relikviarij sv. Andreja
Relikviarij sv. Andreja © ARO

Praznik apostolov Petra in Pavla, ki je bil tokrat ravno na nedeljo, smo obhajali v katoliški cerkvi sv. Andreja. Dan duhovniških posvečenj in duhovniških jubilejev je zaznamovala srebrna maša urednika Radia Ognjišče Francija Trstenjaka. Začeli smo s pesmijo „Srebrnomašnik bod' pozdravljen ... in vsem, kar spada k takšnemu slavju: od narodnih noš in izročitve križa do prinašanja darov in spominskih rožnih venčkov ob koncu maše. Slavljenec je prosil, naj se ga spomnimo vsaj z desetko, pa tudi drugih duhovnikov od novomašnikov do jubilantov...

Franci, še naprej se oklepaj križa ...
Franci, še naprej se oklepaj križa ... © ARO

Pri srebrni maši
Pri srebrni maši © ARO

Spominski rožni venčki srebrnomašnika
Spominski rožni venčki srebrnomašnika © ARO

Sredi popoldneva smo bili spet na ladji; prepoznali smo kapitana, osebje in tudi razporeditev prostora nam je bila domača. Prve ure smo na desni in levi opazovali razgibano obalo in otoke v Jonskem morju. Večer v ladijski dvorani je minili v družbi Darija Žvrge in njegovega asistenta Bučka ter dveh skupin, ki sta se pomerili v kvizu. Pozno ponoči nas je s palube pregnala nevihta, ki je razburkala tudi morje. Tudi naslednji dan se je ladja vztrajno pozibavala in nekaterim povzročala težave.

Dario vodi kviz
Dario vodi kviz © ARO

V Ancono smo prispeli proti večeru in po dolgotrajnem izkrcavanju spet začutili trdna tla pod nogami. Razdelili smo se po avtobusih in se sredi noči vrnili do postajališč, kjer smo 21. junija začeli naše potovanje. V oddaji Prijatelji radia Ognjišče bomo v ponedeljkovih večerih lahko podoživeli 12. radijske počitnice; tisti, ki ste nas spremljali od doma, pa boste odkrivali Grčijo, kot smo jo doživljali.

Oglejte si fotogalerijo

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...