Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Latinska Amerika (foto: nn)
Latinska Amerika

Latinskoameriški kongres o družini

Svet | 04.08.2014, 19:40 Marjana Debevec

V Panami se je danes začel prvi Latinskoameriški kongres o družinski pastorali. Organizira ga Svet škofovskih konferenc Latinske Amerike kot pripravo na prihodnjo izredno sinodo o družini. Tema kongresa bo: Družina in družbeni razvoj za polnost življenja in misijonarsko občestvo.

Po eni strani bo kongres predstavnikov Cerkva v Latinski Ameriki posvečen proučitvi možnosti in izzivov, ki so postavljeni pred družine te celine, tako da bi same postale subjekti družbenega razvoja v državah. Na drugi strani pa organizatorji upajo, da bo srečanje prispevalo k ekonomskim in političnim študijam o družinah, s tem ko bodo v ospredje postavili družbeno vrednost in prioritetno mesto družine, ki je obenem vir družbenega razvoja. Izpostavljajo tudi željo, da bi z dogodkom vplivali na družinsko politiko, tako da bi družina zares postala prioritetno področje političnega prizadevanja.

Udeleženci kongresa bodo k temi družine pristopili s petih različnih vidikov: vzgoje, komunikacije, življenja, ekonomije in nove evangelizacije. Priložnost za izmenjavo življenjskih, delovnih in duhovnih izkušenj ter za iskanje novih pastoralnih obzorij bodo poleg škofov, odgovornih za družinsko pastoralo, imeli tudi delegati mladinske pastorale ter člani različnih cerkvenih gibanj in ustanov, ki se posvečajo družinam.

Pripravljalni odbor za kongres je med drugim pripravil tudi molitev za družino in njeno poslanstvo. V njej je izražena prošnja Gospodu, naj okrepi, prenovi in navdihne z milostjo Svetega Duha vse latinskoameriške družine, da se bodo stalno krepile v verskih, družbenih in pastoralnih vrednotah, da bodo nadaljevale s težko nalogo ustvarjanja bolj človeškega sveta, da bodo vir občestva, pričevalke polnosti življenja in družbene odgovornosti, k čemur so poklicane kot skupnosti, ki so po naravi izraz življenja, bratstva, ljubezni in miru.

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...