Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

V Siriji raketa zadela frančiškanski samostan

Cerkev po svetu | 24.07.2014, 07:26 Marta Jerebič

Tako kot v Gazi so tudi v Siriji razmere vse težje. Raketa, ki jo je izstrelilo vojaško letalo, je v ponedeljek zvečer zadela frančiškanski samostan na severozahodu Sirije. Zgradba, ki je v lasti reda manjših bratov Kustodije Svete dežele, je utrpela veliko škodo, na srečo pa ni bilo človeških žrtev.

Samostan se nahaja v majhnem kraju blizu meje s Turčijo. Tu je kustodija postavila tudi enega od štirih centrov, kjer sprejemajo ljudi, ki bežijo pred nasiljem. Vsak dan je v njem okoli dvesto oseb, pričakujejo pa jih vedno več. Po zadnjih podatkih sirske organizacije za človekove pravice je bilo od marca 2011, ko se je začel konflikt, zabeleženih milijon sto tisoč ranjenih oseb. 45 odstotkov je bilo otrok. Število mrtvih se je povečalo na skoraj 135 tisoč.

»Sirija je opustošena dežela, ničesar ni več. Ljudje so na koncu z močmi,« je povedal p. Simon Herro, odgovoren za območje sv. Pavla kustodije Svete dežele. Šole so le redko odprte, različna področja so že več tednov skoraj popolnoma brez vode. Frančiškanski samostan ima štiri vodnjake, tako da ljudi oskrbujejo z vodo. »Mi želimo ostati, čeprav so napadi vedno bolj nevarni,« je povedal za spletno stran Kustodije v Sveti deželi. Frančiškani so sprejemne centre zgradili s pomočjo donacij, ki prihajajo z Zahoda preko združenja Pro Terra Sancta. »Brez te pomoči ljudje ne bi mogli preživeti,« je dejal p. Herro.

Cerkev po svetu
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...