Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež o spolnih zlorabah, mafiji in vzgoji

Papež in Sveti sedež | 14.07.2014, 11:39 Marta Jerebič

Papež Frančišek je dal nov intervju, znova za italijanski dnevnik La Repubblica. V njem je spregovoril o pedofiliji, mafiji in o vzgoji. Vendar avtor intervjuja, ustanovitelj časopisa Eugenio Scalfari, pogovora ne objavlja v klasičnem stilu z vprašanji in odgovori, ki točno odražajo misel sogovornika, ampak je napisal poročilo o intervjuju. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi ob tem opozarja, da besede, ki jih Scalfari med narekovaji pripisuje papežu, ni mogoče z gotovostjo pripisati Frančišku.

Veliko pozornost sta pritegnili dve trditvi, ki jih po Lombardijevih besedah ni mogoče pripisati papežu. Gre za trditev, da naj bi bili med pedofili tudi kardinali in da naj bi papež glede celibata odločno dejal: »našel bom rešitve«. Ti dve trditvi sta v La Repubblici jasno pripisani papežu, vendar pa se navedek le začne z narekovaji, končni narekovaji pa manjkajo. Ali jih je avtor pozabil, ali pa izrecno priznava, da gre za manipulacijo naivnih bralcev, še dodaja p. Lombardi.

Sicer pa papež komentira ocene, da naj bi bilo med duhovniki 2 odstotka pedofilov. Ta podatek ga ne pomirja, ima ga za povsem nesprejemljivega. Prav tako obsoja tiste, ki znotraj Cerkve vedo, pa molčijo, ali kaznujejo, pa ne prijavijo dejanja. Papež ob tem poudarja, da bo še naprej oster do gobavosti pedofilije.

Prav tako pa bo še naprej obsojal dejanja mafije. Papež je v pogovoru s Scalfarijem izrazil željo, da bi bolje spoznal način mišljenja mafije in kako mafijci prakticirajo svojo vero. Frančišek je spregovoril tudi o vzgoji in obžaloval, da se v današnji družbi zdi, da to ni več glavna odgovornost staršev. Ti so pogosto preveč obremenjeni z drugimi vprašanji in dolžnostmi. Vzgajati otroka po njegovih besedah pomeni ljubeče ga spremljati k dobremu, ga spodbujati, ko gradi svojo osebnost in odnose z drugimi.

Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...