Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Pravnik Avbelj vidi senco nepoštenosti volitev, stranke poziva k zavzetemu delu

Slovenija | 15.07.2014, 16:35

Že nekaj časa kroži v javnosti dvom o legitimnosti predčasnih volitev. Slovenska demokratska stranka je v nedeljo znova poudarila, da volitve niso bile niti svobodne niti poštene.

Podpredsednik Zvonko Černač je tako dejal, da o poštenju ni mogoče govoriti, če režim svojega glavnega nasprotnika na začetku kampanje fizično odstrani iz nje. Da nad volitvami visi senca, se strinja tudi ustavni pravnik Matej Avbelj, a hkrati poudarja, da bi morali biti izvoljeni poslanci, čeprav so prizadeti, še bolj zavzeti pri delu v parlamentu.

„Volitve niso legitimne. Vlada, ki bo sestavljena na podlagi takšnih volitev, ne bo legitimna. Tisti, ki bo vodil takšno vlado, ne bo legitimen. Bo le slovenski Lukašenko. Vlada, ki do oblasti pride na nepošten način, tudi ne bo dolgega veka. Takšne vlade nikoli ne bomo priznali.“ Tako je na nedeljski večer javnosti razlagal podpredsednik SDS Zvonko Černač. Tudi pravnik Matej Avbelj vidi senco legitimnosti.

Prisluhnite prispevku Tanje Dominko.

Avbelj o sodnih počitnicah

Prvak opozicijske SDS Janez Janša je že 24 dni v zaporu na Dobu. Danes se začenjajo sodne počitnice, ki bodo tako kot vsako leto trajale do 15. avgusta. Za ta teden je sicer razpisanih še nekaj obravnav, sicer pa se med sodnimi počitnicami opravlja naroke in odloča le v nujnih zadevah. Kako je v primeru Janeza Janše, je Tanja Dominko vprašala ustavnega pravnika Mateja Avblja. Prisluhnite!

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.