Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Dan, posvečen pokojnemu p. Mihu Žužku

Slovenija | 28.06.2014, 02:00

V Logu pod Mangrtom so pripravili Žužkov dan v organizaciji tamkajšnjega turističnega društva in bovških skavtov. Pater Miha Žužek, duhovnik, jezuit, je bil velik ljubitelj doline Koritnice, kamor je vodil mlade iz vse Slovenije. Z njimi je raziskal slapove in napisal vodnik Sto slapov v dolini Loške Koritnice. Prireditev, ki so jo organizirali v spomin nanj, se bo začela s sveto mašo in nadaljevala s pohodi in družabnim srečanjem.

Žužkov dan se je začel že včeraj, ko je v Logu pod Mangrtom zaživel tridnevni slovenski tabor odraslih skavtov. Ob tem so odprli dve razstavi; fotografsko razstavo Metoda Permeta in razstavo mozaikov domačinke Maje Pohar.

Današnji dan pa bodo odrasli slovenski skavti in ostali udeleženci začeli s sveto mašo ob 9. uri v župnijski cerkvi sv. Štefana. Zatem bodo organizirani štirje pohodi, »saj vemo, da je bil pokojni p. Miha Žužek velik hribolazec, izjemen ljubitelj in raziskovalec naše doline. Zato smo se odločili, da v spomin nanj organiziramo pohode, od takih, ki so primerni za družine, do zahtevnejših, med katerimi si bomo ogledali doline in slapove. P. Miha Žužek je s sodelavci napisal knjigo Sto slapov v dolini Loške Koritnice, v kateri je ovekovečil naravne znamenitosti naše doline, zato se mu želimo vsaj malo oddolžiti,« je za Radio Ognjišče povedal povezovalec projekta Žarko Mlekuž. Udeleženci bodo lahko izbirali med štirimi vodenimi smermi: 1. V Koritnico, 2. Knapovska pot, 3. Slapovi Fratrce in 4. Okoli doline.

Druščina udeležencev bo pisana, vabljeni pa so vsi, ki bi se želeli dogodka udeležiti. »To bo imenitno srečanje živih skupnosti. Prihajajo naši prijatelji iz župnije Dravlje in sv. Jakoba, ker je p. Miha pustil svoje sledove, pa jezuiti, Žužkove skupine mladih, Maranata, Mladika, Sončnice, zakonske skupine, pisana družba.«

Vsi pohodi se bodo zaključili do 17. ure na Kukijevi ravni na tabornem prostoru skavtov ZBOKSS, kjer bo za udeležence kosilo in družabno srečanje. Če bo odziv udeležencev dober, si Mlekuž želi, da pohod ob letu osorej ponovijo.

Pohode bodo izvedli v vsakem primeru, saj večja količina padavin ni napovedana. Pohodniki naj imajo s seboj primerna oblačila.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Hrana in okolje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...