Jure SešekJure Sešek
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Sestre Kopinske

Slovenija | 26.05.2014, 21:00

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo predstavili sestre Kopinske iz Slatine pri Cirkulanah.

V Cirkulanah imajo svojo občino, osnovno šolo, cerkev sv. Barbare, visok zvonik ... Nekdaj se je kraj imenoval sv. Barbara, po vojni pa so ga preimenovali v Cirkulane. Kraj na bi dobil ime po legi, saj leži sredi fare; je kot cirkl – šestilo. Ljudje hodijo v službo v bližnje kraje, skoraj vsak pa obdeluje vsaj majhen vinograd. Nekdaj je bilo tu veliko vinogradov, zdaj jih izsekavajo. Vino so prodajali Poljancem v nižini za preživetje, saj je na hribovitih Halozah bila zemlja težja za obdelavo.

V skupini se druži šest sester; Marija Kokol, Terezija Kokol, Slavica Valenko, Milena Korošec, Angela Šprah, Pavla Milošič in sestrična Zinka Brec. Med najstarejšo in najmlajšo sestro je 17 let razlike. Imajo še brata. Prihajajo iz delavsko kmečke družine. Doma so veliko peli, prav tako je bilo nekdaj veliko petja ob različnih priložnostih povsod v Halozah. Za organizirano druženje jih je navdušilo tradicionalno srečanje družin v Andražu pri Polzeli. Leta 2002 so ustanovile pevsko skupino in v njej združile svoje mladostne spomine na petje doma in v domači okolici. So del Kulturnega društva Cirkulane. Ob spominu na preteklo ljudsko petje in s pomočjo raznih izobraževanj danes obujajo in ohranjajo ljudsko petje, kot je bilo v navadi v Halozah; to je triglasno petje, včasih z dodanim četrtim glasom iber. Pesmi znajo še iz mladosti. Na vajah se družijo enkrat pri eni, drugič pri drugi sestri. Udeležujejo se srečanj pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž. Veselja do petja ljudskih pesmi pa že prenašajo na vnuke.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...