Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Pevke Trstenke iz Podlehnika (foto: dr. Urša Šivic; Pevke Trstenke iz Podlehnika)
Pevke Trstenke iz Podlehnika

Bil je to čas pri nas

Slovenija | 13.05.2014, 13:21

Tokratna oddaja iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te je prinesla odlomke s srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki so ga konec aprila pripravile haloške pevke Trstenke iz Podlehnika.

Značilnost petja pevk Trstenke iz Podlehnika je večglasje, razpotegnjeno in rubato vokalno podajanje, kjer pesmi „tečejo“ počasi in zvenijo s polnim in odprtim glasom, in obuditev petja „na tretko“, ljudskega štiriglasja, ki je v Halozah zašlo v pozabo po letu 1960. Pevke v organizirani obliki delujejo 13 let. Udeležujejo se številnih srečanj pevcev in godcev po Sloveniji, redno pa se predstavljajo tudi na srečanjih pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, kjer so bile večkrat izbrane na regijsko in državno srečanje. Pevke Trstenke, ki s ponosom prenašajo pesem svojih prednikov, so nekaj vsebinsko bogatega gradiva zapisale v pesmarici in ga zvočno dokumentirale na treh zgoščenkah. Svoji zbirki so lani decembra dodale še knjigo Bil je to čas pri nas in vanjo strnile spomine resničnih pripovedi o nekdanjem življenju v Halozah.

Pevke Trstenke so na srečanje povabile pevce in godce s Štajerske in Dolenjske. V oddaji so nastopili še pevke iz Stoperc, Paridolska godca, pevci Kopači iz Podlehnika, pevke iz Osluševcev, pevci s Hajdine, pevci iz Obreža, pevke iz Gorišnice, sestre Kopinske iz Cirkulan, pevke Žanjice iz Cirkovc ter Fantje z vasi iz Škocjana in okolice.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...