Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović

Cerkve v Odesi v Ukrajini združene v molitvi za mir

Cerkev po svetu | 06.05.2014, 18:30 Marta Jerebič

Potem ko je papež Frančišek v nedeljo pri opoldanskem nagovoru dejal, da moli za žrtve v Ukrajini in da bi se v ljudeh prižgala želja po miru, se je tudi sama Ukrajina v teh dneh združila v nenehni molitvi za mir. Molitvena srečanja so pripravili predvsem v Odesi, kjer je bilo v petek v nasilju med proruskimi in proukrajinskimi aktivisti ubitih 46 ljudi, več kot 200 je bilo ranjenih.

Katoliški škof v Odesi na jugozahodu Ukrajine, msgr. Bronislav Biernacki, je včeraj popoldne v tamkajšnji katoliški stolnici daroval sv. mašo, pri kateri je prebivalce pozval, naj ostanejo mirni in naj se ne odzivajo na provokacije. Vse politične sile v državi in v tujini je pozval, naj okrepijo napore za zaustavitev nasilja, mednarodno skupnost pa tudi, da okrepi politični in ekonomski pritisk do tistih, ki podpirajo nasilje, plačujejo provokatorje in jih oskrbujejo z orožjem.

Tudi škof grkokatoliške Cerkve v Odesi, msgr. Mykhaylo Bubniy, z zaskrbljenostjo spremlja razmere v mestu. Sprte strani, varnostne sile, vlado in druge politične sile poziva, naj ustavijo prelivanje krvi in preprečijo nadaljnjo rast napetosti in nasilja v regiji. Vse vabi k miroljubnemu boju za civilne pravice in potrditev moralnih vrednot, ki so temelj demokracije.

Vodja ukrajinske grkokatoliške Cerkve, Sviatoslav Shevchuk, je medtem, ko se mudi v Kanadi, v intervjuju za National Review, spregovoril o predsedniških volitvah, ki so na programu 25. maja. »Naša Cerkev,« je dejal – »poziva k polni udeležbi v predvolilnih razpravah in k volitvam osebe, ki lahko združi državo.« Cilj ruske propagande je po njegovih besedah destabilizirati demokratični proces v Ukrajini ter spodbujati delitev in razpadanje države. Shevchuk je ob tem zagotovil, da bosta on in njegova Cerkev naredila vse, kar je možno, za volitve.

Cerkev po svetu