Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Prizivni proces za Asio Bibi znova 27. maja

Cerkev po svetu | 05.05.2014, 18:16 Marta Jerebič

Prizivni proces za pakistansko kristjanko Asio Bibi, ki je zaradi bogokletja obsojena na smrt, bo znova 27. maja. Sodišče v Lahoreju je doslej zaradi pritiskov islamskih radikalnih skupin proces že štirikrat preložilo.

Medtem ko Asii Bibi pešajo moči v ženskem zaporu v Multanu, kjer je že več kot štiri leta in pol, je sodišče v Lahoreju že štirikrat preložilo prizivni proces. Sodniki, ki se bojijo povračilnih ukrepov, se namreč poskušajo izogibati odgovornosti odločanja v tako kočljivem primeru, ki je postal že simbol.

V primeru Asie Bibi vsaka zamuda ali prestavitev sodnega postopka pomeni zanikanje pravice, je v sporočilu poslanem agenciji Fides zapisal odvetnik Mushtaq Gill, vodja nevladne organizacije Lead, ki se ukvarja z obrambo pakistanskih kristjanov. Vse prepogosto je kristjanom, ki so obravnavani kot drugorazredni državljani, zanikana pravica, zlasti ko so žrtve obtožb bogokletja. Kristjani, ožigosani kot bogokletniki, čeprav večkrat na podlagi lažnih obtožb, tvegajo življenje in z njimi ga tvegajo tudi tisti, ki si jih drznejo braniti.

Obstajajo primeri, ko so islamski voditelji izrekli fatvo in javno pozvali vernike k uboju domnevnega bogokletnika. Na primer: Človek, ki je leta 2011 ustrelil in ubil guvernerja Punjaba, ker je ta branil Asio Bibi, je danes označen za junaka, po njem pa so poimenovali tudi neko mošejo v predmestju Islamabada.

Obtoženi kristjani, ki so pozneje izpuščeni, so zato prisiljeni zapustiti državo, če si želijo rešiti življenje. Tudi njihovi odvetniki so žrtve ustrahovanj in groženj. Odvetnik Gill je v pismu agenciji Fides še zapisal, da boj proti skrajnežem v Pakistanu ne bo končan, dokler vlada ne bo sprejela potrebnih zakonodajnih reform: korenino problema najprej predstavlja sporni zakon o bogokletju.

 

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.