Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež pri krizmeni maši o veselju duhovnika

Papež in Sveti sedež | 17.04.2014, 11:27 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri krizmeni maši v vatikanski baziliki spregovoril o veselju duhovnika. To je veselje, ki mazili, nepokvarljivo veselje in misijonarsko veselje, ki se širi na vse in privablja vse, začenši z najbolj oddaljenimi. Veselje duhovnika po papeževih besedah varujejo tri sestre: uboštvo, zvestoba in pokorščina.

Papež je o veselju duhovnikov povedal: "Veselje duhovnika je dragoceno dobro, ne samo za samega duhovnika, ampak za celotno verno Božje ljudstvo: tisto ljudstvo, sredi katerega je duhovnik poklican, da je maziljen, in kateremu je poslan maziliti."

Veselje duhovnika je nepokvarljivo. Lahko sicer zaspi, je zadušeno z grehom ali skrbmi življenja, je dejal papež, a v globini ostane nedotaknjeno kot žerjavica pod pepelom, in vedno ga je mogoče obnoviti.

Misijonarsko veselje je povezano z vernim Božjim ljudstvom. Gre za veselje, ki se preliva samo, kadar je pastir sredi svoje črede, pri čemer je papež poudaril, da je tudi pastir, ki je v tišini v molitvi, sredi svoje črede. In zato gre za veselje, ki ga varuje ta čreda.

"Tudi v trenutkih žalosti, v katerih se vse zdi mračno in nas zamika vrtoglavica osamljenosti, v apatičnih in dolgočasnih trenutkih, ki nas včasih zagrabijo v duhovniškem življenju, in prek katerih sem šel tudi jaz, celo v teh trenutkih je Božje ljudstvo sposobno varovati veselje, te je sposobno zaščititi, objeti, pomagati odpreti srce in znova najti obnovljeno veselje."

To veselje pa po papeževih besedah varujejo tudi tri sestre: uboštvo, zvestoba in pokorščina Cerkvi. Vsi, ki so poklicani, bi morali vedeti, da pristno in popolno veselje obstaja v tem svetu, je še dejal papež in Gospoda prosil, naj to veselje začutijo tisti, ki čutijo duhovniški klic, mladi duhovniki, ki so komaj začeli svoje delo, tisti, ki so že dlje časa v duhovništvu, pa tudi ostareli duhovniki.

Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...