Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Umivanje nog (foto: RomeReports)
Umivanje nog

Papež bo noge umil telesno in duševno prizadetim

Svet | 17.04.2014, 02:40 Marjana Debevec

Obhajamo veliki četrtek. Krizmeno mašo bo papež daroval v vatikanski baziliki. Sveto mašo v spomin Jezusove zadnje večerje pa bo daroval v cerkvi sv. Marije Božje previdnosti. Ob njem se bodo zbrali duševno in telesno prizadeti. Zanje skrbi ustanova don Carlo Gnocchi.

Predsednik omenjene ustanove msgr. Angelo Bazzari je povedal, da bo papež dvanajstim prizadetim različnih ver, narodnosti in starosti med obredom v spomin na Jezusovo zadnjo večerjo umil noge. Omenjeno dejanje je po njegovih besedah znamenje Boga, ki postane človek in služi človeštvu; je znamenje evangeljskega usmiljenja, ki želi preko papeža objeti celoten svet trpljenja.

Ppapež bo tako pokazal, da si želi Cerkev zavezati predpasnik in služiti zadnjim, odrinjenim, ki so v luči evangelija prvi, je dejal msgr. Bazzari. Z umivanjem nog različnih oblik prizadetih pa bo papež Frančišek na nek način tudi nežno pobožal vse trpeče, je dodal. To bo po njegovih besedah znamenje upanja in hkrati vzor, ki ga je vredno posnemati. Povejmo še to, da se bo pred sveto mašo papež Frančišek srečal z delavci dveh centrov don Gnocchi, ki delujeta v Rimu, srečanja pa se bodo udeležili tudi predstavniki 27 centrov, ki so posejani po vsej Italiji.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...