Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar

Iskanje novega zdravstvenega ministra se nadaljuje

Slovenija | 07.04.2014, 11:44

V politični negotovosti, ki kljub dogovoru med strankami PS, SD, DL in DeSUS ostaja, premierka Alenka Bratušek še naprej išče tudi novega ministra za zdravje. Zamenjavo Alenke Trop Skaza, ki je na tem mestu zdržala mesec dni, mora predlagati v tem tednu. Da je pripravljen prevzeti resor, je med drugim sporočil kirurg Danijel Bešič Loredan. Potem ko se je že enkrat srečal z Bratuškovo in je kazalo, da bi ga koalicijske partnerice utegnile podpreti, se je zapletlo. Novega sestanka s premierko, ki je bil predviden minuli konec tedna, ni bilo. Bratuškova se o kandidaturi neuradno pogovarja še z nekaterimi posamezniki, a imena javnosti niso znana.

Bešič Loredan je po pogovoru s premierko prejšnjo soboto povedal, da bi bil ministrstvo za zdravje pripravljen prevzeti, če bi s koalicijo našel skupno pot. "Sem kirurg, v to zgodbo vstopam s skupino somišljenikov, verjamem, da mnogim zaradi jasnih in glasnih stališč nisem všeč, to tudi sprejemam." Kot kaže, ni všeč vsem koalicijskim partnerjem. V primernost njegove kandidature je namreč v preteklem tednu podvomil DeSUS, v DL mu podpore niso umaknili, a so za ministra za zdravje ponudili svojega poslanca Bojana Starmana. Bešič Loredanu tudi nikakor ni v prid njegovo javno priznanje, da je imel še pred odhodom v Švico lanskega septembra v popoldanskem času tudi zasebno ambulanto, čeprav je velik kritik takšnega načina dela. Za POP TV je pojasnil, da je bil del bolnega in sprevrženega sistema.

Bratuškova je, potem ko se je z odstopom Trop Skaze v četrtek seznanil državni zbor, zatrdila, da bo njeno zamenjavo predlagala v desetih dneh, kot ji nalaga parlamentarni poslovnik. Sprva je omenjala možnost, da bi zdravstveni resor začasno prevzela sama, a si je premislila. Pred dnevi je dejala, da se to ministrstvo sooča s toliko težavami, da potrebuje nekoga, ki ga bo vodil več kot samo polni delovni čas. Za zdaj tisto, kar je vlada začrtala s Trop Skazo, pelje naprej državna sekretarka Nina Pirnat, tako da delo po premierkinih besedah v tem trenutku ne trpi.

Slovenija, Politika, Zdravstvo
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...