Matjaž Merljak
Boštjan Smole
Marjana Debevec

In memoriam Bogdan Žorž

06.03.2014, 12:24

Po dopolnejnem 66 letu je utihnil glas Bogdana Žorža, psihoterapevta in psihologa.

Po novogoriški gimnaziji je študiral psihologijo na ljubljanski Filozofski fakulteti, kjer je diplomiral leta 1971. Več let je delal v Centru za socialno delo občine Nova Gorica, pozneje pa ga je tudi vodil. Kot psiholog se ukvarja v glavnem z vzgojnim svetovanjem, mladinskim prestopništvom in obrobnimi psihološkimi pojavi v družbi. V to problematiko se je poglabljal tudi na podiplomskem študiju. Leta 1995 zaključil drugo stopnjo podiplomskega izobraževanja iz ene od znanih humanističnih smeri psihoterapije, gestalt psihoterapevtski smeri . Bil je član Evropske zveze za gestalt terapijo. Razvil je izviren družinski model terapevtske pomoči otrokom in mladostnikom. Od leta 1998 je v Čepovanu nad Novo Gorico skupaj z ženo vodi zasebni zavod, ki se je ukvarjal z otroki, mladostniki in družinami v stiski.

Bogdana Žorža bomo ohranili v spominu kot predavatelja in pisca strokovnih in poljudnih člankov. Pri Mohorjevi družbi je v redni zbirki leta 2001 izdal knjigo Biti z naravo, leto pozneje pa še slovito Razvajenost, rak sodobne družbe, ki je mnogim odprla nova obzorja in poglede na odnose med generacijami. Dolga leta je sodeloval tudi pri reviji Ognjišče kot pisec zelo brane rubrike. Več kot desetletje je sodeloval tudi z našim Radiem v sobotnih oddajah Za življenje, za danes in za jutri. Poslušalcem vprašanj za strokovnjaka nikoli ni zmanjkalo. Vedno je odgovoril konkretno in jasno, brez visoke filozofije.

Bogdan Žorž je napisal veliko kristnih knjig:

  • Stiska je lahko tudi izziv 
  • Biti z naravo 
  • Večkrat ponatisnjeno: Razvajenost : rak sodobne vzgoje (2002), Mohorjeva družba
  • Svetovati ali poslušati : priročnik za samopomoč in svetovanje v vsakdanjem življenju (2005), Celjska Mohorjeva družba
  • Stari starši in njihovo vzgojno poslanstvo (2006), Celjska Mohorjeva družba

Pri založbi Ognjišče pa so izšle:

  • S pravimi vprašanji do rešitve vzgojnih zadreg
  • Sodobno suženjstvo : sodobne zasvojenosti (2008), Ognjišče
  • Pisma mojim mladim prijateljem (2009), Ognjišče
  • Vzgoja za svobodo - vzgoja za odrekanje (2010), Ognjišče

Strokovnjaka Bogdana Žorža bomo pogrešali, ker je s toplo in preprosto besedo vedno zanl najti rešitev za vzgojno težavo. Bogdan Žorž ostaja z nami v toplem in hvaležnem spominu ter v svojih knjigah.

Naj počiva v miru.

OSMRTNICA

Po krajši, a hudi bolezni se je poslovil prihoterapevt Bogdan Žorž, sodelavec revije in Radia Ognjišče.

Pogreb pokojnega bo v nedeljo ob 15. uri v župnijski cerkvi v Dorenbergu. Pokojni bo tri ure pred pogrebom ležal v domači cerkvi.

Revija in Radio Ognjišče izražata ob smrti svojega sodelavca svojcem sožalje in se pokojnega Bogdana in vseh, ki jih je njegova smrt prizadela, spominjata v molitvi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Radijski utrip

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec) Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec)

Začenja se...

Potem ko smo na vesoljni ravni prejšnjo v nedeljo začeli sinodalno pot, se bomo nanjo ta konec tedna odpravili še po škofijah. V Mariboru so se zbrali danes dopoldne, po ostalih škofijah pa jutri ...

Bogoslovci (photo: Rok Mihevc) Bogoslovci (photo: Rok Mihevc)

Vsak, ki vstopi v semenišče, je svoja zgodba ...

Duhovnik Peter Kokotec se rad potaplja, zato mu ni bilo težko priti v oddajo Globine. S seboj pod gladino pa ni vzel še nobenega bogoslovca, s katerimi je do še pred kratkim imel veliko stika, saj ...