Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Benedikt XVI. Sveta dežela 2009 kapela Kristusovega rojstva molitev (foto: CTV)
Benedikt XVI. Sveta dežela 2009 kapela Kristusovega rojstva molitev

Objavljen program papeževega obiska Svete dežele

Svet | 28.03.2014, 09:09 Marjana Debevec

Sveti sedež je objavil uradni program papeževega apostolskega potovanja v Sveto deželo, ki bo potekalo od 24. do 26. maja. Zaznamovalo pa bo 50. obletnico srečanja med papežem Pavlom VI. in patriarhom Atenagorom v Jeruzalemu.

Frančišek bo v soboto, 24. maja najprej odpotoval v Joradnijo, kjer ga bosta sprejela jordanski kralj in kraljica, sledilo pa bo srečanje s predstavniki oblasti. Tu bo papež Popoldne bo na amanskem mednarodnem stadionu daroval sveto mašo, zvečer pa obiskal kraj Jezusovega krsta v Betaniji ob Jordanu. Sledilo bo srečanje z begunci in mladimi invalidi v latinski cerkvi.

V nedeljo zjutraj bo papež s helikopterjem poletel proti Betlehemu. V predsedniški palači ga bo sprejel palestinski predsednik, sledilo bo srečanje s predstavniki palestinske oblasti in papežev govor. Ob 11. uri bo papež Frančišek daroval sveto mašo na betlehemskem trgu, ki nosi ime po Jezusovih jaslicah. Sveti oče bo kosil s palestinskimi družinami v frančiškanskem samostanu Nova hiša. Popoldne bo zasebno obiskal votlino Jezusovega rojstva, takoj zatem pa se srečal z otroki iz begunskih taborišč.

Eden od osrednjih dogodkov njegovega obiska pa bo popoldansko srečanje s carigrajskim ekumenskim patriarhom v Jeruzalemu.

Tudi zadnji dan potovanja, torej ponedeljek, 26. maja, je na programu vrsta srečanj. Papež Frančišek bo zjutraj najprej obiskal velikega jeruzalemskega muftija. Sledil bo obisk zidu objokovanja, izraelskega pokopališča ter spominskega muzeja holokavsta Yad Vashema. Dopoldne sta na programu še dve srečanji: najprej z dvema velikima izraelskima rabinoma in nato še z izraelskim premierjem. Popoldne bo papež Frančišek obiskal carigrajskega ekumenskega patriarha v stavbi ob pravoslavni cerkvi na Oljski gori. Sledilo bo srečanje s duhovniki, posvečenimi osebami in semeniščniki, zatem pa bo papež daroval sveto mašo v sobi zadnje večerje v Jeruzalemu. Somaševali bodo ordinariji Svete dežele.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...