Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Obama pri papežu Frančišku

Svet | 26.03.2014, 11:52 Marjana Debevec

V prihodnjih dneh bodo papeža obiskali državni voditelji Združenih držav Amerike, Grčije in Velike Britanije. Jutri bo Frančišek sprejel ameriškega predsednika Baracka Obama v petek grškega predsednika Karolosa Papouliasa, 3. aprila pa pride v Vatikan kraljica Elizabeta II.

Papež naj bi se z Obamo pogovarjal predvsem o vprašanju razvoju, miru, pravičnosti in človekovih pravic. Spregovorila bosta o dialogu med verstvi in kulturami, globalni finančni in gospodarski krizi skupaj z njenimi etičnimi posledicami. Zanesljivo pa bo pogovor nanesel tudi na območna krizna žarišča kot so Ukrajina, Sirija in Afrika. Predsednik se veseli, da se bo lahko s papežem pogovarjal o boju proti revščini in rastoči krivičnosti, pravi uradno sporočilo Bele hiše. Utegneta pa se pogovarjati tudi o tokovih beguncev in ilegalnih priseljencev. Tudi tukaj se lahko mnenja delijo. Nevladne organizacije iz ZDA so papežu pri splošni avdienci izročile peticijo skupine več kot 1.000 zapornikov, ki prosijo za amnestijo.

V pogovoru z grškim predsednikom Papouliasom utegnejo prav tako imeti osrednjo vlogo sedanja krizna žarišča. Verjetno bo šlo tudi za finančno in bančno krizo, ki je imela v Grčiji podobne dramatične posledice kot pred nekaj leti v Argentini. Dotaknila pa se bosta tudi problema beguncev, ki kakor Malto in Lampeduso močno prizadeva tudi Grčijo.

Medijsko pa bo zanesljivo veliko pozornosti zbudil obisk kraljice Elizabete. Z izjemo Pavla VI. in Janeza Pavla I. se je srečala z vsemi papeži bodisi v Rimu ali v Angliji. Še kot prestolonaslednica je v spremstvu moža princa Filipa potovala v Italijo, kjer ju je 13. aprila 1951 sprejel v zasebno avdienco papež Pij XII. Srečanja britanske kraljice s papeži so bila vedno v prisrčnem soglasju obojestranskega spoštovanja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...