Izpuščene sirske redovnice

Svet | 12.03.2014, 12:27 Marjana Debevec

13 pravoslavnih redovnic v Siriji je na prostem. Pred tremi meseci so jih ugrabili iz samostana svete Tekle pri Maaluli. Kraj leži severozahodno od Damaska. Rešene redovnice so v Libanonu in se želijo vrniti v Sirijo.

Novico o njihovi rešitvi je vsa krščanska skupnost v Siriji sprejela z veseljem, je povedala predstavnica Cerkve v stiski Marta Petrosillo. V pogovoru za Radio Vatikan je dejala: „To je dejansko čudovita novica! Pretekli teden so še rekli, da je sled za ugrabljenimi izginila. Prva je vest o njihovi rešitvi objavila arabska televizija al-Arabiya. Zatem pa ni bilo nič. Čez nekaj ur pa je prispela potrditev in pri Cerkvi v stiski smo to vest sprejeli z velikim veseljem.“ Zdaj krščanska skupnost upa, da se bo pojavil tudi izginuli jezuitski pater Paolo Dall´Oglio.

Kristjane v Siriji zdaj predvsem ugrabljajo in jih nujno ne usmrtijo, saj bodo imeli ugrabitelji veliko več od tega, če bodo za to prejeli denar ali druge usluge. Žal pa je veliko primerov, ki se ne izidejo dobro tako kakor zdaj pri teh redovnicah“, je povedala. Predstavnica Cerkve v stiski poudarja, da je bilo zelo pomembno zavzemanje maronitskega patriarha Bechara Boutrosa Raia in nuncija v Damasku nadškofa Maria Zenarija. „Cerkev v Siriji je za kristajne – in ne le zanje – edini razlog za to, da ostanejo. Brez zavzemanja Cerkve bi pobegnilo veliko več kristjanov kakor doslej. Pomembno je, da poudarimo tudi to, da ustanove, kot sta Karitas ali jezuitska begunska služba, pomagajo celotnemu prebivalstvu in v 80 odstotkih primerov so to nekristjani“.

Za izpustitev 13 redovnic je morala vlada Bascharja al Assada izpustiti 153 opozicijskih jetnikov. Redovnice je namreč ugrabila ena največjih islamističnih milic.

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...