Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Pred letom dni Frančišek izvoljen za papeža

Svet | 13.03.2014, 00:10 Marjana Debevec

Mineva leto dni od izvolitve papeža Frančiška. V teh prvih dvanajstih mesecih papeževanja ga je zagotovo najbolj od blizu spremljal njegov osebni tajnik msgr. Alfred Xuereb, ki ga je papež pred kratkim imenoval tudi za generalnega tajnika Tajništva za ekonomijo. Za Radio Vatikan je obudil spomine na dogodke pred enim letom.

28. februarja lani, ko je bil zadnji dan pontifikata Benedikta XVI., je msgr. Alfred Xuereb zapustil apostolsko palačo v Vatikanu in bil do 15. marca v Castel Gandolfu z zaslužnim papežem, da bi mu pomagal pri tajniških opravilih. Nato pa je iz Vatikana dobil sporočilo, naj čim prej pride v Dom sv. Marte, kajti novi papež Frančišek nima tajnika, ki bi mu pomagal. »Trenutek ločitve od papeža Benedikta je bil zame zelo boleč trenutek, kajti imel sem srečo, da sem živel z njim pet let in pol“, je povedal msgr. Xuereb.

Med lastnostmi papeža Frančiška pa je izpostavil njegovo odločnost: »Prepričanost, ki zagotovo prihaja od zgoraj, saj je človek globoke duhovnosti, ki v molitvi išče Božje navdihe.« Kot primer je navedel obisk Lampeduse, za katerega se je Frančišek odločil po večkratnih molitvah v kapeli. »Isti način uporablja za izbiro oseb, ki jih pokliče, da z njim sodelujejo od blizu,« je dodal msgr. Xuereb.

In kako vidi papeževo podobo v javnosti? »Frančiška vidim kot misijonarja, ki kliče k sebi množico, ki se morda čuti izgubljena, z namenom, da bi jo privedel v srce evangelija. Postal je župnik sveta,« pravi msgr. Xuereb. Papež Frančišek po njegovih besedah vidi v klerikalizmu velike ovire, da bi se vsi lahko čutili ljubljeni s strani Cerkve. Zato pogosto ponavlja, da se Bog nikoli ne utrudi odpuščati. Prav posebno pozornost namenja bolnim, kajti v njih vidi trpeče Kristusovo telo, pri tem pa popolnoma pozablja na svoje težave. Msgr. Xuereb se spominja, da je v prvih mesecih pontifikata imel velike bolečine zaradi išijasa. Ko pa je bil pred bolnimi, se je kljub temu sklanjal k njim in jim dal čutiti svojo bližino. „Tako je bilo tudi na veliki četrtek, ko se je kljub bolečinam sklonil k vsem dvanajstim mladim zapornikom ter jim umil in poljubil noge“.

In kako poteka papežev dan v Domu sv. Marte? »Ne izgubi niti minute! Dela neutrudno. In ko čuti, da potrebuje minuto premora, ne zapre oči in počiva, ampak se usede in moli rožni venec,« je povedal msgr. Xuereb. Osebe sprejema eno za drugo in jih posluša zelo pozorno. Zgodaj zjutraj se posveča meditaciji. Piše pisma, telefonira, pozdravlja osebje, ki ga sreča in povpraša po njihovih družinah. Msgr. Xuereb je potrdil tudi, da se papež Frančišek večkrat posvetuje z Benediktom XVI. Frančišek je namreč njegovo navzočnost že vse od začetka videl kot neprecenljiv dar.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...