100. obletnica rojstva voditelja Opus Dei

Svet | 11.03.2014, 10:19 Marjana Debevec

Obhajamo 100. obletnico rojstva msgr. Alvara del Portilla, zvestega sodelavca sv. Jožefamarije in njegovega prvega naslednika na čelu Opus Dei. V Trnovem v Ljubljani bo nocoj sveta maša v njegov spomin. Potem, ko je papež Frančišek odobril čudež, je Sveti sedež 22. januarja sporočil, da je sveti oče določil, da bo del Portillo za blaženega razglašen v Madridu, njegovem rodnem mestu, v soboto 27. septembra.

Življenjepis msgr. del Portilla je tesno povezan z mestoma Rim, kjer je bival od leta 1946, in Madrid, kjer se je rodil 11. marca 1914 in kjer je preživel otroštvo in mladost ob svojih starših ter sedmih bratih in sestrah. V španski prestolnici je leta 1935 spoznal svetega Jožefmarija Escrivája in nekaj mesecev zatem se je odločil za vstop v Opus Dei. V času njegovega študija inženirstva je mladi Álvaro poučeval verouk in pomagal zapuščenim otrokom. Kasneje je na spodbudo sv. Jožefmarija nadaljeval s tovrstnimi dejavnostmi skupaj z drugimi mladimi, ki so sodelovali pri začetkih aktivnosti Opus Dei. Leta 1944 je prejel duhovniško posvečenje.

Álvaro del Portillo je bil naslednik svetega Jožefmarija Escrivája na čelu Opus Dei od leta 1975 do njegove smrti leta 1994.

Tako v Rimu kot v Madridu bodo potekale aktivnosti, ki jih vodi Harambee Africa International za financiranje štirih zdravstvenih in vzgojnih projektov, ki so v podsaharski Afriki zaživeli na spodbudo msgr. Álvara v letih, ko je bil prelat Opus Dei. Udeležence beatifikacije bodo povabili, da se s svojimi donacijami pridružijo projektu za odprtje centra za matere in otroke v Nigeriji, za širitev in izboljšanje treh zdravstvenih centrov ter šole za medicinske sestre pod okriljem Zdravstvenega centra v Kongu; projektu za razvoj programa proti otroški podhranjenosti v Kmetijskem centru na Slonokoščeni obali.

Slovesnost beatifikacije, ki bo v Madridu, bo vodil prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, kardinal Angelo Amato. Predvidena je udeležba vernikov iz vsega sveta. Organizacijski odbor pripravlja tudi različne dogodke v Rimu za udeležence, ki bi želeli poromati v mesto sv. Petra.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...