Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Fantje Artiški (foto: Vesna Sever Borovnik)
Fantje Artiški

Fantje Artiški

Slovenija | 17.02.2014, 21:00

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo se s pesmijo odpravili na rob brežiško-krškega polja, v Artiče, kjer izročilo ljudskega petja goji skupina mož, ki se z ljudsko pesmijo srečuje že od rane mladosti.

Čeprav v Artičah že od leta 1963 deluje moški pevski zbor, zdaj že nekaj časa mešani, domače fantovsko petje ni nikoli utihnilo. Negujejo in pestujejo ga tamkajšnji možje, ki se z ljudsko pesmijo srečujejo že od rane mladosti, v organizirani obliki pa delujejo od leta 1995 kot sekcija KUD Oton Župančič Artiče. Pobudnik za ustanovitev skupine ljudskih pevcev, ki je nastala kar iz zborovskih pevcev, je bil takratni mentor zbora, gospod Miha Haler.

Čeprav je večina pevcev bila ali je še vedno del domačega moškega, oziroma mešanega pevskega zbora, nimajo težav z ljudskim podajanem večglasnega petja. Pojejo triglasno, počasi in odločno, po posluhu in brez not, z glasovi, ki jim po domače pravijo naprej, čez in bas. Delujejo brez mentorja. Dobivajo se po potrebi, navadno enkrat tedensko ali pred nastopi.

V svojem repertoarju hranijo vsebinsko raznolike napeve, ki so jih peli že v mladosti, saj so odraščali z ljudsko pesmijo. Leta 2001 so izdali kaseto, na kateri so zvočno dokumentirane vojaške in ljubezenske pesmi. Ko so sredi 90-ih let začeli z organiziranim prepevanjem, skupin ljudskih pevcev in srečanj, na katerih bi se le-ti predstavljali, ni bilo. Pevci nastopajo na različnih prireditvah v domačem kraju in drugod po Sloveniji. Udeležujejo se območnih srečanj pevcev in godcev, večkrat so bili izbrani za nastop na regijskem, štirikrat pa so se predstavili tudi na državnem srečanju.

Kraj Artiče, ki spada v občino Brežice, naj bi dobil ime po malo višjem delu, po rtu, ki je davno segal v Panonsko morje. V kraju imajo šolo, vrtec, trgovino, pošto, farno cerkev sv. Duha, pokopališče in prosvetni dom. Ljudje hodijo v službe, za dopolnilno dejavnost pa se ukvarjajo s kmetijstvom; predvsem s sadjarstvom, nekaj tudi z vinogradništvom. V kraju je izredno dejavno tudi Kulturno-umetniško društvo Artiče, ki združuje folklorno skupino, tamburaški orkester, mešani zbor, literarno sekcijo in Fante Artiške. Domača folklorna skupina je lani na državnem srečanju odraslih folklornih skupin v Beltincih prejela posebno priznanje za petje, za kar so zaslužni tudi Fantje artiški, ki so mladim približali domače ljudsko petje. Pevci so folklornikom večkrat popestrili nastop in z njimi gostovali v tujini. Zdaj pa si v svojih vrstah želijo mlajših pevcev.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...