Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Akademik prof. dr. Janko Kos (foto: Jože Bartolj)
Akademik prof. dr. Janko Kos

Dr. Janko Kos: Duh, ki napaja kulturo, je v krizi

Slovenija | 12.02.2014, 19:19

Tako kot večji del gospodarstva in politike, je pri nas v krizi tudi precejšen del kulture. Akademik dr. Janko Kos, ki smo ga gostili v tokratni oddaji Pogovor o, opozarja, da se v Sloveniji tega še ne zavedamo. Predvsem kulturniki se po njegovih besedah obnašajo, kot da to ne drži.

Kot je pojasnil dr. Kos, vsi vemo, kaj pomenita kriza v gospodarstvu in politiki. Pri prvi gre za propadanje podjetij, slabo bančno poslovanje in brezposelnost, pri drugi med drugim za abnormalno delovanje in sprenevedanje političnih strank. Kako se kaže kriza v kulturi? "Kultura je tisto, čemur rečemo duh neke družbe, celo države. Verjetno gre za krizo duha v kulturi. Duh, ki napaja kulturo, je torej v krizi," je odgovoril dr. Kos. A prepričan je, da je na krizo v slovenski kulturi, tako kot na krizo v našem gospodarstvu in politiki, treba pogledati širše. Kriza v slovenski kulturi je po njegovem povezana s krizo v evropski in svetovni kulturi. "Trenutno v Evropi in tudi v ZDA na področju literature, ki ga bolj poznam, nimamo več velikih pisateljev, kot smo jih imeli še pred 40, 50 leti. Podobno velja za likovno umetnost. Veliki slikarji in kiparji, predvsem moderni, so del preteklosti. Mogoče je v boljšem položaju arhitektura," je pojasnil. Ob tem je poudaril, da bo v umetnosti moralo priti do obrata. Prav umetnost namreč najbolj odraža duha kulture. Kriza, v kateri je, je povezana ne samo s temeljnimi procesi v človeški družbi, ampak tudi z duhovnostjo in mentaliteto ljudi. "Filozofi bi temu rekli nihilizem na vseh področjih duha, torej izguba vere v karkoli, vrednote ne pomenijo nič …" Vzrok krize duha, tako dr. Kos, prihaja torej k nam od zunaj, a je navzoč tudi v nas samih.

Poudaril je še, da moramo v Sloveniji kulturo rešiti ideoloških konfliktov, da bo postala kultura v pravem pomenu besede, to je nekaj, kar morajo sprejeti in priznati vsi člani neke skupnosti. "Slovenci smo člani neke duhovne in kulturne skupnosti, ki je slovenska in jo imenujemo slovenstvo." Dr. Kos ugotavlja, da je to slovenstvo razdeljeno. A v sami kulturi po njegovem ne moremo govoriti o desnih in levih. "V umetnosti niso pomembne osebe. Pomembno je njihovo delo, in če je res kulturno, se dvigne nad to raven desnega in levega."

Kriza v slovenski kulturi se bo po njegovem nadaljevala še nekaj časa, saj je premalo novih idej. Veliko bo odvisno od tega, v katero smer bo šel razvoj naše družbe, slovenske države in tudi Evropske unije. Dr. Kos upa, da bodo premiki pozitivni.

Slovenija, Radijski utrip, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...