Robert BožičRobert Božič
Andrej JermanAndrej Jerman
Marcel KrekMarcel Krek

Pevci iz Tuhinjske doline

Slovenija | 10.02.2014, 21:00

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo gostili skupino pevcev, ki ne deluje v organizirani obliki, kar je danes prava izjema. Prihajajo iz Tuhinjske doline.

Njihova fara je Šmartno v Tuhinju in ima tri podružnice; sv. Dorotejo v Kostanju, sv. Miklavža na Gori in sv. Tomaža na Lokah. Ljudje za dopolnilno dejavnost kmetujejo, v službo hodijo v bližnje kraje. Snemanje je potekalo v kraju Kostanj, na domu Franca Pančurja, po domače pri Hrastovškovih.

Večina pevcev poje v cerkvenem zboru, nekateri pa so tudi del mešanega pevskega zbora Mavrica, ki deluje v Srednji vasi. Devet pevcev po pevskih vajah in nedeljskih mašah pogosto nadaljuje s spontanim prepevanjem v gostilni. Ljudska pesem pa se oglasi ob žegnanjih, rojstnodnevnih zabavah in drugih neformalnih druženjih. V njihovem petju se združujejo prvine ljudskega in štiriglasnega zborovskega petja.

In kako sem prišla do pevcev? Kamniški zborovodja, profesor glasbe, Janez Klobčar, je eno leto vodil posvetni zbor Mavrica. S tamkajšnjimi pevci pa je nekaj let zapored zahajal na sv. Miklavža, na proslavo dneva državnosti. Po uradnem delu jih je slišal peti ljudske pesmi in bil nad njimi tako navdušen, da je zanje povedal svoji svakinji dr. Marjanci Klobčar, sodelavki Glasbenonarodnopisnega inštituta ZRC SAZU v Ljubljani. In od tam je prišla informacija do radia Ognjišče ...

S pevci sem se pogovarjala o cerkvenem in ljudskem petju, spontanem petju ob različnih priložnostih, spominih na mladost, življenju in turizmu v Tuhinjski dolini …

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...