Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Islamisti s samomorilskimi napadi nad turizem v Egiptu

Svet | 18.02.2014, 11:41 Andrej Šinko

Samomorilski napad v Sinaju ob meji z Izraelom je terjal pet smrtnih žrtev in štirinajst ranjenih, poroča Asia News. Do napada je prišlo, ko se je skupina kristjanov z Južne Koreje vračala iz samostana Sv. Katarine, ki ga je obiskala. Egiptovska vlada je ob tem v predoru pod Sueškim prekopom razglasila izredne razmere.

Napad na avtobus, poln turistov, je ostro obsodilo Južnokorejsko ministrstvo. Analitiki menijo, da je z napadom prišlo do vrnitve v leto 1990, ko so islamistične skupine napadale turiste, ki so najbolj občutljiv del Egiptovskega gospodarstva. Namen islamistov pa je bil škoditi vladi Mubaraka. Egiptovski minister za turizem Hisham Zaazou sicer meni, da takšna dejanja ne bodo odvrnila vlade in ljudi k dokončanju načrta. Ob tem so oblasti napovedale boj proti tistim, ki pripravljajo omenjene napade.

Vlada v Egiptu je pred kratkim pripravila novo ustavo in pripravlja predsedniške volitve. Eden od močnejših kandidatov je obrambni minister, General al-Sisi, ki vodi vojsko, s katero je odstavil predsednika Mursija, ki ga je podpirala Muslimanska bratovščina.

Svet
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...