Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Škofje v BiH pozivajo k solidarnosti ob protestih

Svet | 11.02.2014, 12:54 Petra Stopar

V Bosni in Hercegovini se nadaljujejo protesti, ki so jih sprožila številna odpuščanja delavcev in naraščajoče socialne stiske. Na nemire v Sarajevu in v drugih mestih se je odzvala tudi Škofovska konferenca Bosne in Hercegovine. Škofje ugotavljajo, da državljani protestirajo v prvi vrsti zaradi poslabšanja socialnega položaja in posledično proti načinu vodenja države. „Protesti in nezadovoljstvo prebivalcev, še posebej mladih, so dokaz, da v državi ni prisotna samo materialna, ampak tudi duhovna revščina,“ menijo škofje v BiH.

Škofovska konferenca Bosne in Hercegovine je v pismu vernikom in javnosti zapisala, da se rezultati duhovne revščine kažejo tako v „nedopustnem vandalskem obnašanju in uničevanju javnega blaga kot v neurejenem odnosu tistih, ki vodijo to državo in ki so dolžni ščititi človeško življenje ter imetje vseh državljanov“.

Škofje ob teh protestih zato znova izražajo svojo človeško solidarnost z vsemi, ki so - večinoma ne po svoji krivdi – prisiljeni živeti človeka nedostojno življenje. Hkrati enoglasno obsojajo vsako obliko nasilništva in ogrožanja človeških življenj ter blaga, pa tudi vsako manipulacijo ljudi, posebej mladih.

Bosansko-hercegovski škofje pozivajo odgovorne, domače in tuje politike, da „končno začno delovati v dobro vseh državljanov in za stabilno prihodnost države“. Ugotavljajo, da trenutni protesti kažejo nujno potrebo po izvedbi strukturnih reform in ureditvi pravne države, ter se hkrati zavedajo, da brez temeljite duhovne obnove ni videti rešitve.

„Izkušnje kažejo, da lahko samo ena sama iskra nasilja položaj lahko privede do nenadzorovanih razsežnosti, medtem ko se mnoge rane iz narodove preteklosti še vedno niso zacelile,“ so zapisali. Na koncu pisma škofje spomnijo na družbeni nauk Katoliške Cerkve, utemeljen v svetopisemskem sporočilu „Mir je sad pravičnosti“.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.