Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Olimpijske igre Soči 2014 (foto: logo)
Olimpijske igre Soči 2014

Olimpijski Soči je pripravljen

Svet | 06.02.2014, 13:41 Andrej Šinko

V Sočiju se bodo jutri s slovesnim odprtjem začele 22. zimske olimpijske igre. Te so že pred samim začetkom postregle s kar nekaj mejniki, med drugim bodo najdražje in bržčas najtoplejše v zgodovini. Na njih bo svoj pečat skušala pustiti tudi rekordna, 66-članska slovenska odprava, v kateri je kar nekaj favoritov za kolajne.

Soči, rusko letovišče ob Črnem morju, je od leta 2007, ko ga je Mednarodni olimpijski komite izbral za prireditelja iger, dodobra spremenil svojo podobo. Organizatorji so se osredotočili na izboljšanje telekomunikacijske, električne, nastanitvene in prometne infrastrukture v regiji, ki pa jih je stala približno toliko, kolikor so stale vse dosedanje zimske igre skupaj, torej okvirno 40 milijard evrov. Ne le da so priprave na igre ves čas spremljale kritike okoljevarstvenikov, protesti in negodovanja zaradi korupcije, spornega zakona o prepovedi propagiranja homoseksualnosti, slabih razmer za delavce na olimpijskih gradbiščih in terorističnih groženj, temveč je bil ves čas v ospredju tudi denar. Gora denarja, vložena v ta športni spektakel. Začetni proračun je bil ocenjen na devet milijard evrov. Iz različnih vzrokov, med katerimi so mnogi kot glavnega navajali korupcijo, pa ta narašča tja, kamor doslej niso segle še nobene olimpijske igre, vključujoč poletne.

Nove tekmovalne discipline in naši favoriti

V primerjavi s prejšnjimi igrami bo moč videti 12 novih disciplin. Te so smučanje prostega sloga v snežnem žlebu in snežnem parku, deskarski paralelni slalom in snežni park, v ženski in moški konkurenci, ženski smučarski skoki, mešana biatlonska štafeta, mešana sankaška preizkušnja in ekipna tekma umetnostnih drsalcev. Tudi v nekaterih med temi bodo skušali vrh krojiti slovenski tekmovalci. Nenazadnje Žan Košir, tretji v svetovnem pokalu, in njegovi deskarski kolegi ter skakalke Katja Požun, Špela Rogelj, Eva Logar in Maja Vtič, ki so dobro pripravljenost kazale tudi na zadnjih predolimpijskih tekmah v Planici in Hinzenbachu.

Na kolajno upajo tudi navijači Tine Maze, predvsem v hitrih disciplinah, v katerih se je v zadnjem obdobju vrnila k vrhu, skakalci Peter Prevc, drugi v svetovnem pokalu, Jernej Damjan, Robert Kranjec, Jaka Hvala in Jurij Tepeš, ki so v tej sezoni že ničkolikorat poskrbeli za veselje z uvrstitvami na zmagovalni oder, Jakov Fak pa se je uveljavil kot tekmovalec za velike biatlonske tekme - in večje od olimpijske ni. Visoke uvrstitve pričakujejo tudi v smučarskem teku, nordijski kombinaciji, svoje načrte ima brkati Štajerec Filip Flisar v smučarskem krosu, veliko pozornosti pa bo zagotovo požela tudi hokejska reprezentanca, ki bo prvič nastopila na olimpijskem turnirju. Anže Kopitar in druščina bodo poskusili presenetiti katero izmed velesil hokejskega sveta: Rusijo, ZDA ali Slovaško.

Več kot 100 duhovnikov petih glavnih verskih skupnosti bo pomagalo pri zimskih olimpijskih igrah

Udeležencem bodo nudili psihološko in duhovno pomoč. Za judovsko skupnost bo na razpolago 12 rabinov, ki govorijo špansko, francosko, angleško in judovsko. Menze bodo nudile tudi njihovo tradicionalno hrano.

V olimpijski vasi bodo tri medverska središča in nekatere molitvene sobe. V Soči je prišel tudi ruski pravoslavni patriarh Kirill, ki je blagoslovil ruske športnike.

Uspehi slovenskih športnikov na preteklih OI

Spomnimo, Slovenija je doslej na zimskih in poletnih olimpijskih igrah skupaj osvojila 41 kolajn. Na zadnjih zimskih, v Vancouvru 2010, je zbirko obogatila za srebrni medalji Tine Maze in bronasto Petre Majdič, ki tokrat ne bo aktivna na smučeh za smučarski tek, ampak jo je doletela čast biti vodja slovenske olimpijske delegacije. Prav tako bo v petek zagotovo ponosen tudi kapetan hokejske izbrane vrste Tomaž Razingar, ki bo nosil slovensko zastavo na odprtju iger.

Svet
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...