Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Alkohol (foto: ARO)
Alkohol

Strokovnjaki opozarjajo na nevarnosti spletnih pivskih iger

Slovenija | 24.02.2014, 14:46

V zadnjih tednih se tudi med slovenskimi mladostniki širijo spletne pivske igre. Gre za način zabave, ki posameznike spodbuja naj se posnamejo med pitjem piva, video objavijo na družabnem omrežju, nato pa k podobnim podvigom spodbujajo še svoje prijatelje. Strokovnjaki svetujejo, naj se mladi tovrstnih iger ne udeležujejo, saj s tem škodujejo tako svojemu zdravju kot spletnemu ugledu.

Opozorila strokovnjakov se nanašajo na igro, ki od udeležencev zahteva pitje alkohola v povezavi z različnimi nalogami. Igra izvira iz Velike Britanije, kjer je doslej terjala že najmanj pet smrtnih žrtev. Poleg prevelikih količin zaužitega alkohola je v enem primeru smrti botroval tudi nepremišljen skok v deročo reko. V zadnjih tednih se je igra pojavila tudi med slovenskimi uporabniki, odzivi med njimi so različni. Nekateri nalogo izpolnijo, drugi se nad njo zgražajo. Zbrali smo tudi nekaj odzivov.

Nežka Birk: „Po eni strani zanimivo, kako potegne neka nominacija ljudi. Potem pa, ko vidiš za kaj gre, sem skeptična do kje so meje in kje je meja zdrave zabave. Mladi naj preverijo, ali je to še v njihovih vrednotah, njihovih mejah. Ali je to zgolj zato, da se napijejo in se tisoče ljudi smeji in zabava na račun, po mojem mnenju, ne ravno spoštovanja svojega telesa.“

Martina Mole: „Spletne pivske igre poznam, a se mi zdijo brezpredmetne. Ne razumem jih in se ne ukvarjam z njimi. Niso v mojem okolju razumevanja, ne predstavljajo mi neko stvar, ki bi me zanimala. Mladim raje priporočam, naj gredo v kavarno na kavo in se prijetno pogovarjajo.“

Jani Kos:Načeloma nimam nič proti, ni neke koristi. Mislim pa, da je prav, da se pogovarjamo o tem, ali je to prav ali ne. Ravno s pogovori se išče resnico in se tako poskuša rešiti težave. Sam pričujem z zgledom in ne z besedami. Po mojem mnenju so problem skrajnosti in če človek ne ve kje je skrajnost, mu jo pokaže čas. Problem je tudi v tem, ker si zakrivamo oči pred resnico. Ne samo pri alkoholu, tudi v vsem področjih v življenju. Mislim, da nas to dela nesvobodne. Tudi v Svetem Pismu piše, da nas bo resnica osvobodila. Vse kar lahko rečem je, „srečno pri iskanju resnice.

Na nevarnosti pivskih iger opozarjajo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer poudarjajo, da ima lahko pitje alkohola zelo resne posledice. Ob tem tako mladim kot odraslim svetujejo, da se v tovrstne igre ne vključujejo in jih ne spodbujajo.

Se je pa po nekaj dneh pojavila nova nominacija, katero ima večina za boljšo idejo in kjer lahko sodelujemo vsi. Gre za igro „nominacija-donacija“, kjer nominiranec poišče transakcijski račun svojega domačega gasilskega društva ali pa porodnišnice v kateri se je rodil in prispeva 2 evra, kolikor približno tudi stane pivo. Nato na družabno omrežje naloži sliko plačane položnice in k temu naprej spodbudi naslednje tri prijatelje.

Slovenija, Sociala, Zdravstvo
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...