Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Štuhec: Udba še ni opešala, njena moč je tukaj

Slovenija | 22.02.2014, 14:10

V oddaji Spoznanje več, predsodek manj smo tokrat gostili teologa in publicista dr. Ivana Štuheca. Dotaknili smo se razmer v vladi in opoziciji, kjer se dogajajo nenavadni premiki, pa tudi mimo zbiranja podpisov pod novelo zakona o arhivih nismo mogli iti.

Slovenija je še vedno abnormalna demokracija, je za oddajo Spoznanje več, predsodek manj dejal moralni teolog dr. Ivan Štuhec. Prepričan je, da država ni vodena od tistih, ki so jih volivci izvolili na volitvah, ampak "je ta država še vedno vodena od tistih, ki jih nismo nikoli izvolili in so ostali na oblasti ter jim pravimo sivi strici ali tete. Ampak ti sivi strici in tete imajo konkretna imena in priimke. Slovenski prostor bi se v zadnjih tednih lahko vprašal, kako je mogoče, da nek 80 ali 85-letni politiki, ki je bil šef tako rekoč najbolj represivnega organa v nekdanji Jugoslaviji, še vedno ime nek svoj urad in še vedno deluje kot nekakšen poslovnež. Skratka ima vzvode do medicinskega področja, ima vzvode do gradbenega področja, ... Sprašujem se, v kakšni državi živimo, da en gospod Zemljarič, še zmeraj kotira kot neka ključna oseba pri kateri se posvetujejo, in z njim pogovarjajo ključni managerji."

Dr. Štuhec je v nadaljevanju dejal, da se v Sloveniji soočamo s paradržavo. "Paradržavo, ki je imela ves čas v tranziciji bistveno večjo moč, kot pa tisti del države, politične elite, ki je bil na oblasti. Ko danes govorimo o tem, kako je politika vse zavozila, delamo veliko napako. Prvič: politika ni vse zavozila. Drugič: zavozila je tista politike, ki se je pustila voditi od tistih, ki jih nismo nikoli izvolili. In taka politika je bila od osamosvojite naprej večinsko na oblasti," je povedal dr. Štuhec. Dodal je še, da imen, ki so to politiko vodila "nihče več ne skriva" in ponovil, da so ljudje, ki niso bili izvoljeni imeli bistveno večji vpliv na državo kot tisti, ki so jih izvolili volivci, to je pa "eden od temeljnih problem v katerem se nahaja Slovenija".

Na vprašanje, ali je moč Udbe opešala je dr. Štuhec dejal: "Ni še opešala, njena moč je tukaj. Rezultat njene moči je padec zadnje vlade Janeza Janše zaradi dveh stvari. Zaradi slabe banke in zaradi prodaje preostalega državnega premoženja. Udba ni hotela dati iz rok bank in državnega premoženje in zato je morala pasti vlada. Na oblast je prišla "marionetna" vlada, ki po direktivi Udbe deluje tako, da bosta ta denar in premoženje ostala še naprej obvladana s strani tistih, ki ga obvladujejo praktično vse od druge svetovne vojne naprej."

Dr. Štuhec je za oddajo komentiral tudi ministrske menjave in razmere na desnici.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Politika, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...