Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Zajuckaj in zapoj

Slovenija | 20.01.2014, 21:00

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo predstavili najnovejšo zvočno izdajo Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU v Ljubljani.

Zajuckaj in zapoj je zvočna publikacija s posnetki prireditve z istoimenskim naslovom. Prireditev že od leta 1997 prireja Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, ob priložnosti obeleževanja 15-letnice pa so se odločili, da širši javnosti ponudijo tudi izbor zvočnih primerov z dosedanjih prireditev. Zgoščenka je del širše zbirke, ki jo izdaja inštitut in se imenuje „Iz arhiva Glasbenonarodopisnega inštituta“.

Dr. Mojca Kovačič, ki je opravila uredniško delo in napisala etnomuzikološke komentarje k posnetkom na zgoščenki, je povedala, da so bile prireditve Zajuckaj in zapoj v atriju ZRC v Ljubljani vedno dobre obiskane. Pobudnika za njih sta bila mag. Maša Komavec Marty in mag. Robert Vrčon. S prireditvami sta želela ljudsko glasbo predstaviti v urbanem okolju ter obiskovalce seznaniti s pevskimi in godčevskimi skupinami, s katerimi se sodelavci inštituta seznanjajo pri terenskem delu. Prireditve so pripravljali in vodili različni sodelavci inštituta. Poleg že omenjenih še Mirko Ramovš, dr. Marko Terseglav, dr. Marjanca Klobčar, dr. Urša Šivic in dr. Mojca Kovačič.

Zgoščenka ponuja raznovrsten pregled slovenske ljudske glasbene podobe, kot jo poznamo zadnjih 15 let. Predstavlja ljudske pevce in godce, ki izhajajo iz tradicije ljudskega izročila kot tudi mlajše poustvarjalce ljudskega izročila. Je pokrajinsko raznolika, saj je predstavljena ljudska glasba vseh slovenskih pokrajin in zamejstva. Tematsko pa zajema načine ljudskega petja, pripovedne pesmi, pritrkavanje, manj razširjena ljudska glasbila, moško večglasno petje, vojaške ljudske pesmi, družinsko petje, ljudsko glasbeno izročilo zamejskih Slovencev, ljudsko glasbeno izročilo etničnih manjšin v Sloveniji, tamburaške zasedbe in koledništvo v ljudski pesmi.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...