Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Pa na zdravje gospodarja

Slovenija | 13.01.2014, 21:00

V tokratni oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo se ozrli nazaj in se s krajšimi odlomki spomnili nekaterih minulih dogodkov. Kaj se je v ponedeljkovem ciklu „vrtelo“, kam smo šli iskat ljudske pesmi in viže, katerih prireditev smo se udeležili, koga smo gostili …?

V letu 2013 smo pripravili 50 enournih oddaj.

Udeležili smo se 15-ih srečanj pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž v različnih krajih Slovenije. Nekaj jih je organiziral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, različne območne izpostave ali pa kulturna društva, ki sama negujejo svoje krajevno pesemsko in godčevsko izročilo.

Pripravili smo 14 portretov pevskih in godčevskih skupin iz različnih krajev Slovenije in v njih predstavili Tamburaško skupino KD Peter Dajnko Črešnjevci, pevce iz Gomilice, Kranjske furmane, družino Miklavž iz Mislinje, Vaberške fante iz Šmartnega na Pohorju, pevce iz Šentruperta, pevce FD Brusači Radeče, pevke iz Bezine, pevce izpod Gorjancev, pevce iz Tepanj, Murnove godce, Fante s Preske, vokalno skupino Košuta Pokoše in pevsko skupino Cintare iz Ljubljane.

V tematskih oddajah smo se posvetili trikraljevskemu koledovanju, se poveselili ob pustu, predstavili nove knjižne in zvočne izdaje GNI, v ljudskih pesmih iskali povezavo z ljubeznijo, vodo, pa ženskami in materami, petjem v družini, pevskimi skupinam, ki delujejo v prestolnici, posegli po jurjevskih kolednicah, ob velikem šmarnu izbrali Marijine pesmi, ob martinovem vinske in leto sklenili v obrednem božično-novoletnem času.

V tokratni oddaji pa so nastopili tamburaši iz Črešnjevcev, skupina pevcev iz Šentanela na Koroškem, mlad godec na harmoniko Tadej Murkovič iz Bodislavcev, godci Rezjanab sasiedi iz Tolmina, pevke iz Porabja, družina Miklavž iz Mislinje, družina Ulaga iz Rečice pri Laškem, pevke iz Osluševcev, pevci Folklornega društva Brusači Radeče, Fantje z vasi iz Škocjana in okolice, pevci Zarja iz Račne in Čušperka, Murnovi godci iz Selške doline, pevci s Svete Ane v Slovenskih Goricah in pevke Kraški šopek iz Sežane.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...