Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Forum za dialog med vero in kulturo (foto: ARO)
Forum za dialog med vero in kulturo

VIDEO: Prvo srečanje prenovljenega Foruma za dialog med vero in kulturo

Slovenija | 23.01.2014, 11:54 Jože Bartolj

V nabito polnem atriju ZRC v Ljubljani je v torek 7. januarja zvečer potekal prvi pogovorni večer prenovljenega Foruma za dialog med vero in kulturo, pod naslovom Cerkev brez glave. Objavljamo celoten videoposnetek večera.

Uvodnim besedam Milana Knepa o pomenu dialoga in poslušanja drug drugega, je sledil nagovor gostov in zatem pogovor, ki ga je moderiral dr. Igor Škamperle. Ta je v začetku povedal, da je forum namenjen izobraženim, zavzetim in zainteresiranim ljudem, o nekaterih temah Cerkve, krščanstva, duhovnosti, religije, kulture in umetnosti. Da bi o njih razmišljali kritično in konstruktivno, a hkrati dobronamerno.

Prvi uvodničar profesor patrologije, profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani, frančiškan dr. Milan Špelič je v opisal vlogo škofa v času Cerkvenih očetov. Med drugim je poudaril, da Cerkev vodi Sveti Duh. Vodi jo tudi pri vzpostavitvi in izvajanju škofovske službe. V njej pa je kljub Božjemu vodstvu vidna tudi človeška slabotnost. In kot tako jo moramo tudi vzeti.

Gostje omizja
Gostje omizja © Jože Bartolj

Nekdanji novinar Dela Tone Hočevar, ki je dolga leta poročal iz Rima, je med drugim poudaril, da smo si Slovenci v luči Vatikana za marsikaj tudi sami krivi. Večina rimske kurije namreč ne ve, kje je Slovenija in kakšna je slovenska Cerkev. O tem kakšne so razmere pričujejo naši rojaki znotraj Vatikanskega obzidja, ki pa so žal, prav tako razdeljeni, kot smo razdeljeni doma. In prav zato, bi nam vsem skupaj, po besedah Toneta Hočevarja, še kako prav prišel kakšen forum za dialog.

Publika je v drugem delu zastavila številna vprašanja iz katerih se je pokazalo, da so ljudje pričakovali bolj fokusirano razpravo o tematiki odgovornosti in dialoga v Cerkvi, ne pa toliko o razmerah v Vatikanu in v času prvih kristjanov. Naslednjemu pogovornemu večeru, ki bo 11. februarja pod naslovom Kaj je krščanska ekonomija?, lahko torej zaželimo večjo tematsko osredotočenost.

Slovenija
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika) Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika)

Šentjernejski Lurd

Praznujemo binkoštni ponedeljek in Praznik Marije, Matere Cerkve. Marija je po Jezusovem vnebohodu skupaj z apostoli in ženami molila v dvorani zadnje večerje in prosila za dar Svetega Duha. Tako ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...