Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Uboj nerojenega otroka človekova pravica?

Svet | 10.12.2013, 00:10 Marjana Debevec

Evropski poslanci bodo na današnji svetovni dan človekovih pravic glasovali o spornem »Estrela poročilu«, v katerem gre za poskus uvrstitve pravice do splava kot človekove pravice. Hkrati pa v enem od poglavij omejujejo tudi pravico do ugovora vesti.

V omenjenem poročilu so liberalne parlamentarne skupine zapisale, da je splav stvar človekovih pravic, čeprav nobena država uboja nerojenih otrok ne priznava kot človekove pravice. Prav tako pozivajo k zavrnitvi in izničenju vseh zakonov, ki ščitijo nerojeno življenje in napadajo države, ki ščitijo nerojene otroke. Zahtevajo tudi, da Evropska unija preko »strategij« in »zdravstvenih politik« omeji pravice evropskih držav, da bi sprejemali »pro-life« zakone.

Predlagatelji zahtevajo, da morajo nove članice Evropske unije olajšati dostop do splava in kontracepcije, legalizacija splava pa bi morala biti predpogoj za sprejem vseh novih držav članice povezave. Ob tem ne omenjajo nikakršne podpore materam, ki ne želijo splaviti svojih otrok. Posebno pozornost so namenili tudi napadu na velike družine ter omejitvi pravice do ugovora vesti za zdravstvene delavce. Zdravnik Marko Šimenc: „Resolucija nespoštljivo etiketira ugovor vesti pri splavih, kot da je ugovor zloraba in etiketira vse, ki imamo vrednote nasprotne resoluciji. Resolucija v imenu pravice brezvestno nagovarja k uničevanju življenja nemočnih v maternici, kjer naj bi bili najbolj zaščiteni. Včasih so nacisti krutemu uboju človeškega bitja rekli dezinsfekcija (to je bila pozitivna konotacija, ker odstrani nadležne dejavnike), danes mu ob zlorabi rečejo pravica, ki naj bi bila standard dobrega, ker ta beseda odpira vrata povsod in 'nestrpnež' je tisti, ki 'pravice' ne spoštuje. Kdor se bori proti 'pravici' v tem boju vendar ne sme uspeti! Gre za hudo zlorabo besede 'pravica'“, še pravi Šimenc.

Posebno pozornost so v Estrella poročilu namenili obvezni spolni vzgoji za otroke, najstnike in mladostnike, v kateri jih seznanjajo s splavom, kontracepcijo in t.i. »varno spolnostjo«. Poudarjajo tudi, da je treba t.i. homoseksualno agendo obvezno promovirati v šolah.

Svet, Evropska Unija, Zdravstvo
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...