Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Dr. Alenka Šverc (foto: ARO)
Dr. Alenka Šverc

Šverc: Za Slovenijo je pomembno, da ima vlado, ki ukrepa

Slovenija | 22.11.2013, 21:03

Gostja oddaje Spoznanje več, predsodek manj je bila teologinja profesorica dr. Alenka Šverc. Z njo smo se pogovarjali o odstopu ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika. Vprašali smo jo, kaj to pomeni za vlado. V tem primeru gre najprej kritika našemu pravosodnemu sistemu, je dejala dr. Šverc. Komentirala je tudi delo vlade in posebej spregovorila o tem, ali so mladi podjetni in kakšen zgled jim je država. Seveda smo se dotaknili še državnega praznika - 23. novembra namreč zaznamujemo dan Rudolfa Maistra.

Odstop Stepišnika

V primeru odstopa ministra za gospodarstvo je dr. Alenka Šverc dejala, da gre kritika najprej pravosodnemu sistemu. "Komisija za preprečevanje korupcije je bila v tem primeru vprašana, ali gre za korupcijo. Na podlagi našega pravosodnega sistema je ugotovila, da v tem primeru ne gre za nobeno korupcijo. Torej jaz lahko sama sebi nakazujem denar, in to v našem sistemu ni sporno. Iz pravnega vidika minister ni storil nobene napake, in to je prva tragedija tega primera. Seveda je še težje to, da niti moralno in etično ne vidita, ne predsednica vlade ne sam minister, nobenih ovir, če svojemu lastnemu podjetjem nakazuješ denar." Dr. Šverc je dejala, da bi bilo treba to vprašanje najprej rešiti na področju prava, opozarja pa tudi na zgled, ki bi ga moral dajati minister. "Drža ministra, ki je vzor tudi ostalim gospodarstvenikom, govori: Delajte vsi tako, bodite ministri, ker je to zelo donosen posel." Zgodba z ministrom Stepišnikom po njenih besedah meče zelo slabo luč na slovensko gospodarstvo in našo politiko.

Je vlada kot roparska tolpa?

V nadaljevanju je vlado primerjala z "roparsko tolpo". "Roparska tolpa jasno ve, kje je še kaj denarja, kdo ga ima. Potem pripravi načrt, kako bo tisto okradla, izropala. Izgleda, da tako deluje tudi ta vlada. V Luki Koper je še denar, tudi v določenih podjetjih, in to je dejansko njena filozofija: izčrpati gospodarstvo, prenesti denar tja, kjer misli, da bo lahko držala roko čez." Podobna zgodba je po njenih besedah pri nepremičninskem davku. "Vlada gleda, kje še lahko državljanom do konca izprazni žepe. Čeprav smo že nekaj let v krizi in smo v bistvu svoje rezerve že porabili, ker smo upali, da bo vendarle vlada uspešna in se bo gospodarstvo dvignilo, vemo, da smo med članicami Evropske unije edini, ki bomo poleg Cipra še v v gospodarski stagnaciji." Meni, da je "filozofija ropanja in izčrpavanja ljudi, gospodarstva in podjetij, ki v Sloveniji še živijo, katastrofalna".

O sprejemu davka na nepremične je dejala, da je bilo že od začetka jasno, da bo ta uveljavljen, jo pa moti, da vlada k obdavčitvi ni pristopila postopoma. "Če bi to delali počasi, deset let, bi lahko ljudje v tem času šli v manjša stanovanja, od danes do jutri pa dejansko vsega tega ne moreš spreminjati. Ropanje državnih podjetij in zdaj še ropanje vsakega državljana posebej - rečem lahko le: Vsaka čast Slovencem, kaj vse prenesemo."

Opozorila je tudi na laganje in zavajanje predsednice vlade Alenke Bratušek o njeni oceni, koliko so bili ob začetku novembrske seje vredni štirje traktorji, s katerimi so kmetje protestirali pred državnim zborom. Premierka je govorila o 150 tisoč evrih, a so vredni trikrat manj. "Da si ena predsednica vlade dovoli javno v državnem zboru povedati takšno laž, potem bi se morala na istem mestu kmetom tudi opravičiti. V Sloveniji je res zelo nizka parlamentarna kultura, in če ta prihaja iz vrha, potem gre to naprej do vseh mest v državi."

Dr. Šverc je prav tako spregovorila o napovedi ustanavljanja novih strank, o vlogi ljubljanskega župana v politiki in o skorajšnjem posvetu parlamentarnih strank pri predsedniku države. Pogovarjali naj bi se o spremembi volilne zakonodaje. Meni, da bi bile spremembe dobrodošle v takem obsegu, da male stranke ne bi imele tako močnega vpliva, kot ga imajo zdaj. Spomnila je na nenehno izsiljevanje stranke DeSUS, ki pa je, tako kot DL, SD in PS, začela govoriti o tem, da Slovenija potrebuje stabilno vlado. "To je seveda veliko neumno govorjenje. Za Slovenijo je pomembno, da ima vlado, ki ukrepa, ki izvaja reforme, ne pa neprestano išče, kaj bo komu všeč ter kako bo ohranila svoje lobije in pozicije."

Dan Rudolfa Maistra

Praznik Rudolfa Maistra je vsekakor pomemben za Maribor in okolico, je dejala dr. Šverc. Trdi, da je bil Maister eden od tistih ljudi, "ki je v pravem trenutku, če povežemo s podjetništvom, imel pogum in spoznanje, kaj je prava ideja, kaj je treba narediti in kako ukrepati. On ni samo razmišljal, ampak je bil tisti, ki je razmišljanje uresničil, zato je postal velik in pomemben mož za štajersko in za Slovenijo nasploh". Želi si, da bi o Maistru govorili več, da bi bil navdih za kakšen film, ki bi ga sofinancirala država, in da bi Maistrovo zapuščino na poljuden način prikazali današnji generaciji. Podobno meni tudi za ostale državne praznike. "Žalostno je, da v Sloveniji v vsem tem času nismo uspeli res s konsenzom sprejtei vseh državnih praznikov," je dejala.

Podjetništvo na Zavodu Antona Martina Slomška

"Biti podjetnik trenutno v Sloveniji ni najbolj svetla zvezda. V okolju te vsi čudno gledajo. Če delaš in nekaj zaslužiš, menda dobivaš tudi obiske od višjih gospodov, kam moraš dati sponzorska sredstva, skratka, gre za nek zelo nadziran sistem slovenskih podjetnikov," je povedala. Dr. Šverc je prepričana, da kljub temu ne smemo stati na mestu. "Mlade moramo spodbujati in motivirati, da vse svoje ideje in sanje znajo uresničiti. Na tej poti je treba mladim pomagati, da bodo lahko podjetni, inovativni, dovolj pogumni, da bodo znali svoje ideje tudi uresničevati." To si po njenih besedah prizadevajo v Zavodu Antona Martina Slomška in na tamkajšnji gimnaziji ter v dijaškem domu s pomočjo podjetniških delavnic. "Na podjetniških delavnicah opažamo zelo pomembno zadevo, to je, da mora biti tisti, ki dela z mladimi, tudi dober motivator. Zato smo tudi podjetništvo začeli z motivacijskim vikendom, ki je mlade spodbudil, naj ne obupajo, ampak začnejo razmišljati kreativno."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...