Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Fantje s Preske

Slovenija | 18.11.2013, 21:00

Iz majhne gručaste vasice na vrhu Boštanjskega hriba nad Sevnico, ki premore le štiri domačije, prihajajo Fantje s Preske, ki smo jih gostili v oddaji Pevci zapojte, godci zagod'te.

Matija Lisec, Alojz Lisec, Tone Lisec, Franci Lisec in Stane Krnc pojejo že od mladosti, v tej sestavi pa od leta 1995, ko so prvič nastopili na srečanju pevskih in godčevskih skupin na gradu v Sevnici. S pesmijo ohranjajo običaj oglarjenja (petje nevesti in ženinu na poročni večer), ramplanja (godovanja) in jurjevanja. V krajih ob Savi in nad njimi je v noči s 23. na 24. aprila še v navadi jurjevsko koledovanje od hiše do hiše. Vsaka vas, celo vsak zaselek, ima svojo koledniško pesem in pevce, ki pri vsaki hiši odpojejo celo pesem ali samo kakšno kitico, da se ne bi preveč zavleklo. Fantje s Preske koledujejo v najbolj izvirni obliki; zapojejo jurjevsko kolednico, v zahvalo nabirajo jajca, sprejemajo tudi denar, popijejo ponujeno vino, se malo pošalijo z domačini, zahvalijo in odidejo dalje.

Fantje s Preske so se pesmi učili po ustnem izročilu, po posluhu in brez not. Pojejo triglasno, z odprtimi glasovi, počasi in zategnjeno. Odlikuje jih tudi stopničasto petje, pri katerem se intonacija znotraj ene pesmi iz kitice v kitico niža.

Natopili so že v različnih krajih Slovenije, pa tudi v tujini, v radijskih in televizijskih oddajah, sodelovali so v projektu ohranjanja narodne identitete Rastoča knjiga in bili dolga leta organizatorji srečanj pevcev in godcev na Preski. Izdali so zbirko ljudskih pesmi Pušeljc s Preske in štiri zgoščenke.

V oddaji sem se s pevci pogovarjala o njihovih začetkih, nastopih, priložnostih za petje nekdaj in danes, repertoarju ...

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...