Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Naš gost - dr. Jože Bavcon

Slovenija | 16.11.2013, 18:00

Avtorja knjige Naše rastline, dr. Jožeta Bavcona, smo povabili v oddajo Naš gost. Je direktor Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. Rastline so bile njegove igrače, preden je šel v osnovno šolo, je že zasadil svoj okrasni vrtiček. Ciklame, zvončki in še mnogo pomladnega se je našlo v njegovem vrtu. Ko je v naravi zaradi košnje kje obležala mlada smreka, jo je vsadil v svoj vrtni kotiček. Igral sem se z rastlinami in to počnem še danes, je pripovedoval v pogovoru.

Zanimajo ga avtohtone rastline

Dr. Jože Bavcon: „Vedno so me najbolj zanimale rastline iz narave. Imel sem veliko idejo, da bi imel zbirko kaktusov. Toda vsega se pač ni dalo. Lepoto narave sem skušal prenesti v svoj mali vrtni kotiček. Ob tem sem se učil dela z rastlinami. Poskušanje, gledanje, opazovanje, na osnovi tega se ob rastlinah največ naučimo. Težava je v tem, da smo izgubili prvobitno znanje o rastlinah. Že če pogledamo učbenike iz biologije, ki jih uporabljajo naši otroci v šolah, in jih primerjamo z učbeniki izpred nekaj desetletij nazaj, vidimo, da so povsem drugačni. Tudi biologija je šla v povsem drugo smer. Pa morda to ni najboljše, ker o svetu, ki nas obdaja, skoraj nič več ne vemo."

Preveč abstrakcije, oddaljenih vsebin v šolah

Dr. Jože Bavcon: „V šoli se preveč učijo o abstraktnem svetu, to je za otroke pretežka tema in zaradi tega izgubijo zanimanje in voljo za biologijo, sploh za življenje v naravi. Narava je stalna neznanka, kjer ni podnapisov. Treba jo je samo spremljati, opazovati. Mi pa tega ne počnemo več in zato tudi izgubljamo znanje in celovit odnos do narave. Ne samo v mestu, tudi na vasi, se je izgubilo to znanje, izgubljajo se zgodbe o rastlinah, vedenje o uporabi rastlin in tudi znanje, kako se kaj pridela."

Ohranimo pestrost avtohtonih rastlin na naših travnikih
Ohranimo pestrost avtohtonih rastlin na naših travnikih © dr. Jože Bavcon

V Slavi vojvodine Kranjske se je pela slava o raznolikosti naše dežele

Dr. Jože Bavcon: „Že Vajkard Valvasor je v svojem znamenitem delu Slava vojvodine Krajnske zapisal, da je rastlinstvo in živalstvo, ta svet, ki ga imamo tu, premalo znan širši Evropi. In še vedno lahko to trdimo. Po več kot dvesto letih, odkar je bil ustanovljen Botanični vrt v Ljubljani, še vedno domovinsko floro in njeno pestrost, bolj cenijo na tujem kot pri nas doma. V tujini ob predstavitvi rastlin iz našega vrta, le te žanjejo veliko zanimanja. So bolj cenjene kot doma. Škoda, ker bi, če drugega ne, v teh časih, ko mnogi težje pridejo do hrane za osnovno preživetje, lahko marsikaj posadili sami, pridelali svojo zelenjavo. Pa čeprav na okenskih policah svojih domov.“

Tropsko rastlinstvo v rastlinjaku Botanicnega vrta Univerze v Ljubljani
Tropsko rastlinstvo v rastlinjaku Botanicnega vrta Univerze v Ljubljani © dr. Jože Bavcon

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...