Maja Morela
Jakob Čuk
Marta Jerebič

VIDEO: Papež: Krst je poseg Božjega usmiljenja

13.11.2013, 12:38 Marjana Debevec

Papež Frančišek je današnjo splošno avdienci namenil odlomku iz veroizpovedi, ki pravi: priznavam en krst v odpuščanje grehov. Krst so po papeževih besedah vrata vere in krščanskega življenja. Poslanstvo Cerkve je zato oznanjati evangelij in odpuščati grehe preko zakramenta krsta.

Krst je po papeževih besedah rojstni dan v Cerkvi. Zato je zbrane vprašal: „Kdo med vami se spominja datuma krsta? Dvignite roke! Malo vas je...“. Krst je zato začetek naše poti spreobrnjenja, ki jo nenehno podpira zakrament sprave. Ko se spovemo, prosimo Jezusa odpuščanja, hkrati pa tudi obnavljamo krst. Zato je vsaka spoved praznik, je poudaril papež in dodal: „Spoved je namenjena krščenim, da bi vedno ohranjali čisto belo oblačilo našega krščanskega dostojanstva!“.

Krst je po papeževih besedah tudi neke vrste duhovna potopitev v Kristusovo smrt, iz katere vstanemo z Njim kot novi ljudje. Gre za kopel prerojenja in razsvetljenja, je poudaril papež. Prerojenja zato, ker krst uresniči tisto rojstvo v vodi in Duhu, brez katerega ne moremo vstopiti v nebeško kraljestvo. Razsvetljenje pa zato, ker človek preko krsta postane napolnjen s Kristusovo milostjo. On je namreč prava luč, ki razsvetli vsakega človeka in prežene temo greha. V tej moči tega daru je tudi krščeni poklican biti luč za brate, še posebej za tiste, ki so v temi in na obzorju svojega življenja ne vidijo luči. Zato je papež vernike vprašal, ali se spomnimo krsta v trenutkih teme, ko čutimo težo grehov; ali se čutimo močne, saj nam Kristus daje moč. „Se čutiš vsaj malo razsvetljenega s tisto lučjo, ki prihaja od Kristusa? Se čutiš človeka luči? Ali pa si mračen človek...,“ je zbrane nagovoril sveti oče.

S krstom so nam po njegovih besedah odpuščeni vsi grehi. Gre za močan poseg usmiljenja Boga v naša življenja, da bi nas odrešil. „Ta odrešenjski poseg pa naši človeški naravi ne odvzame njene krhkosti. Vsi smo krhki in vsi smo grešniki. Ne vzame nam niti odgovornosti, da prosimo odpuščanja vsakokrat, ko pogrešimo!“, je dejal papež in na koncu vse povabil, naj gremo vedno naprej v veselju.

Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Štuhec pred referendumsko nedeljo

Danes je še zadnji dan referendumske kampanje, ko je mogoče volivce nagovarjati, kako naj glasujejo. Najbolj intenzivna je bila kampanja o noveli zakona o RTVS, v kateri se je v veliki meri ...

Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...