Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Sirija (foto: nn)
Sirija

Kustos Svete dežele: Ne pozabimo Sirije!

Svet | 22.10.2013, 09:34 Marjana Debevec

Predstavniki zahodnih sil, arabskih držav in sirske opozicije bodo v Londonu razpravljali o pripravah na mirovno konferenco, ki naj bi bila novembra v Ženevi. Takrat naj bi sedli za skupno mizo z režimom sirskega predsednika Bašarja al Asada, čeprav del upornikov temu še vedno nasprotuje in zahteva odstop predsednika.

Spomnimo, da je krvav konflikt od marca 2011 zahteval že več kot 115.000 življenj. Kustos Svete dežele p. Pierbatista Pizzaballa je za agencijo SIR poudaril, da je situacija v Siriji še vedno dramatična in da nanjo ne smemo pozabiti. „Sever Sirije je povsem v rokah upornikov, zahod v rokah vladne vojske, osrednji in južni del pa je v popolni zmedi. Civilno prebivalstvo živi v dramatičnih okoliščinah. Še posebej so na na udaru najbolj ranljivi, med njimi tudi kristjani. Krščanske skupnosti iz severa države so že v veliki meri pregnali, še posebej z območij, kjer vladajo islamski skrajneži. Zato je pomembno podpreti tiste, ki si prizadevajo za pomoč ljudem v hrani, oblekah, zdravilih in kurilnem olju. Sirije, tako kot njenih prebivalcev, ne smemo pozabiti“, je še poudaril kustos v Sveti deželi p. Pierbattista Pizzaballa.

Svet, Cerkev po svetu
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...