Petra StoparPetra Stopar
Sirija (foto: nn)
Sirija

Kustos Svete dežele: Ne pozabimo Sirije!

Svet | 22.10.2013, 09:34 Marjana Debevec

Predstavniki zahodnih sil, arabskih držav in sirske opozicije bodo v Londonu razpravljali o pripravah na mirovno konferenco, ki naj bi bila novembra v Ženevi. Takrat naj bi sedli za skupno mizo z režimom sirskega predsednika Bašarja al Asada, čeprav del upornikov temu še vedno nasprotuje in zahteva odstop predsednika.

Spomnimo, da je krvav konflikt od marca 2011 zahteval že več kot 115.000 življenj. Kustos Svete dežele p. Pierbatista Pizzaballa je za agencijo SIR poudaril, da je situacija v Siriji še vedno dramatična in da nanjo ne smemo pozabiti. „Sever Sirije je povsem v rokah upornikov, zahod v rokah vladne vojske, osrednji in južni del pa je v popolni zmedi. Civilno prebivalstvo živi v dramatičnih okoliščinah. Še posebej so na na udaru najbolj ranljivi, med njimi tudi kristjani. Krščanske skupnosti iz severa države so že v veliki meri pregnali, še posebej z območij, kjer vladajo islamski skrajneži. Zato je pomembno podpreti tiste, ki si prizadevajo za pomoč ljudem v hrani, oblekah, zdravilih in kurilnem olju. Sirije, tako kot njenih prebivalcev, ne smemo pozabiti“, je še poudaril kustos v Sveti deželi p. Pierbattista Pizzaballa.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.