Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Ta selške viže Murnovih godcev

Slovenija | 23.09.2013, 21:00

Zgoščenka Murnovih godcev z naslovom Ta selške viže je plod obsežne raziskave o godcih in godčevstvu na južnih pobočjih Jelovice in v Selški dolini. Opravil jo je vodja Murnovih godcev, Miha Zupanc, ki smo ga gostili v oddaji Pevci zapojte, godci zagod'te.

V preteklosti se je v dolgi ozki dolini pod grebenom gorenjskega Ratitovca, v Selški dolini, klena in neizumetničena ljudska kultura najmočneje izražala prav v glasbi. Godci in ljudska glasba iz te doline in njenih obrobij so zarisali kar nekaj smernic, po katerih je šel kasnejši povojni razvoj narodno-zabavne glasbe v Sloveniji in tudi daleč preko njenih meja. Tako verjetno ni naključje, da se je lani jeseni nekaj glasbenih somišljenikov iz Podblice in okoliških vasi združilo z namenom nadaljevanja, poustvarjanja in ponovne oživitve izredno bogate lokalne godčevske tradicije. Po vzoru imenovanj godčevskih skupin so si nadeli ime Murnovi godci. Pri poustvarjanju so se oprli na izsledke obsežne raziskave o godcih in godčevstvu na južnih pobočjih Jelovice in v Selški dolini, ki jo je opravil vodja Murnovih godcev, Miha Zupanc.

Z njim sem se pogovarjala o izdaji zgoščenke, terenskem delu, raziskovanju, novih spoznanjih, zbiranju gradiva, vlogi godca nekdaj in danes, godčevskih zasedbah, poustvarjanju, stari slovenski harmoniki ...

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...