Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Vse več mladih s cigaretami

Slovenija | 18.09.2013, 15:02

Kajenje je zelo velik problem, tako v Sloveniji kot tudi širše, saj je krivo za več kot šest milijonov smrti na leto, povzroča tudi številne zdravstvene težave, ki močno finančno bremenijo vso družbo. Kajenje je med mladimi v Evropi precej razširjeno, tobačna industrija pa ima še vedno dovolj možnosti za manipulacijo prek različnih prijemov strokovnjakov tržne potrošnje, s katerimi pridobiva na svojo stran vse več mladih kadilcev.

V Izoli Evropska mladinska konferenca o tobaku

Na enem mestu se te dni ob naši obali združuje okrog 80 udeležencev, strokovnjakov in tistih, ki se odločajo tudi na področju tobaka. Konferenca se odvija v času sprejemanja nove evropske direktive o tobačnih izdelkih in je zato še kako pomembna. Govorijo tudi o zavajanju tobačne industrije in med drugim tudi o ustanovitvi nove Evropske mladinske zveze za tobačno politiko. Za eter Radia Ognjišče smo se pogovarjali z Veroniko Jelen. Vprašali smo jo o vzrokih za pripravo konference: "Na splošno vidimo med mladimi velik problem v kajenju, obenem pa v mladih vidimo tudi velik potencial, da se lahko marsikaj spremeni, če se mladi le vključijo in se zavzamejo ter sodelujejo. Zato smo v okviru evropskega prostora organizirali mladinsko konferenco na temo tobaka. Najbolj je zaskrbljujoč podatek, da se starost niža, vse mlajši začnejo s kajenjem. Še vedno je kajenje prvi in najpogostejši razlog za veliko težav, tudi za prezgodnjo smrt mnogih."

Namen konference je, da se v prihodnje ob spremembah tobačne politike lahko bolj vpliva na posameznike in organizacije, ki odločajo. Namen ali bolje želja je tudi, da se v različnih interesih najde najboljša skupna pot. Za več zdravja in boljše življenjske navade.

Slovenija, Evropska Unija
Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...