Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

O svetniških kandidatih

| 17.09.2013, 12:53 Matjaž Merljak

V oddaji Utrip Cerkve na Slovenskem so bomo ustavili tudi pri nedavni nedelji svetniških kandidatov ljubljanske metropolije. Pri slovesnosti, ki je 15. septembra 2013 potekala v Šmartinu pri Kranju, je bil poudarjen lik škofa Baraga, so pa ob tem tudi predstavili, kako potekajo postopki za druge kandidate.

Pred razglasitvijo za blaženega želi Cerkev natančno preučiti posameznikovo življenje in delo. To je poseben postopek, kjer z vso ostrino pridejo v ospredje potankosti življenja in dela. Tudi za naše kandidate je tako. Postulatorji in namestniki, ki od blizu sledijo postopku, so na nedeljski slovesnosti predstavili poteke postopkov za Friderika Baraga, Janeza Gnidovca, Andreja Majcna in Antona Vovka.

Po besedah Miloša Koširja od lanskega leta, ko je postal božji služabnik Friderik Baraga častitlijvi, ko so mu priznali herojske kreposti, postopek, ki ga vodi postulator dr. Ambrosio, stoji na mestu. Kot kaže se še ni sestala zdravniška komisija pri kongregaciji za pregled domnevnega čudežnega ozdravljenja bolnika s tumorjem na jetrih.

Škof Janez Frančišek Gnidovec
Škof Janez Frančišek Gnidovec © nn
Kot je povedal Janez Cerar, je postopek škofa Janeza Gnidovca po besedah generalnega postulatorja misijonske družbe lazaristov Mezzadrija v slepi ulici. Zdravniška komisija, ki služi kot filter, da gre postopek naprej, je razdeljena in v pripisu stoji stavek, da bi stvar morda uredil papež Frančišek.

Mirko Simončič je naglasil, da je dobršen del škofijskega postopka za misijonarja Andreja Majca, ki se je začel septembra 2010, opravljen. Na voljo je precej literature, da ga bolje spoznamo in se z živo vero priporočamo Bogu, da nas usliši po priprošnji božjega služabnika Andreja Majcna, da bi bil postopek uspešen.

Andrej Majcen
Andrej Majcen © Tiskovni urad SŠK
Dr. Blaž Jezeršek je naglasil, da za postopek za božjega služabnika Antona Vovka ni moč povedati nič posebno novega. Postopek se nahaja v fazi priprave t.i. pozicije o krepostih božjega služabnika. To je dokument, ki na podlagi gradiva, ki je bilo zbrano v škofijskem postopku, povzame in predstavi zgodovinska dejstva o času, v katerem je božji služabnik živel, dokaj obširno predstavi njegov življenjepis in na podlagi zbranih pričevanj v škofijskem postopku dokazuje visoko stopnjo herojskih kreposti. Pr izdelavi tega dokumenta sodelujeta: relator s strani kongregacije za zadeve svetnikov in strokovnjak s strani prosilca postopka. Čakajo na imenovanje relatorja. Se je pa veliko dogajalo pri nas: ob 50. obletnici smrti je odbor pripravil posebno razstavo, posebna slovesnost je bila na Žalah in tridnevnica na Breznici.

Škof Anton Vovk
Škof Anton Vovk © anton-vovk.rkc.si; Škof Anton Vovk
Na področju ljubljanske nadškofije se obeta še začetek treh novih postopkov za beatifikacijo: za prof. dr. Antona Strleta, mistikinjo z Gore Magdaleno Gornik in leta 1946 umorjenega duhovnika in publicista Filipa Terčelja.

Prihodnje leto bo Nedelja svetniških kandidatov ljubljanske metropolije na praznik povišanja sv. Križa, 14. septembra 2014 v novomeški stolnici, v ospredju lik svetniški lik škofa Janeza Frančiška Gnidovca.

Več o nedelji svetniških kandidatov ljubljanske metropolije v Šmartinu pri Kranju

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...