Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Pevke Trstenke iz Podlehnika (foto: dr. Urša Šivic; Pevke Trstenke iz Podlehnika)
Pevke Trstenke iz Podlehnika

Deklica v ogradi rož'ce sadi

Slovenija | 17.09.2013, 05:35

Tokratna oddaja iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te je prinesla odlomke s srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki so ga v začetku septembra pripravile haloške pevke Trstenke iz Podlehnika.

Značilnost pevk Trstenk je večglasje, razpotegnjeno in rubato vokalno podajanje, kjer pesmi „tečejo“ počasi in zvenijo s polnim in odprtim glasom, in obuditev petja „na tretko“, ljudskega štiriglasja, ki je v Halozah zašlo v pozabo po letu 1960. Pevke v organizirani obliki delujejo 12 let. Udeležujejo se številnih srečanj pevcev in godcev po Sloveniji, redno se predstavljajo na srečanjih pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, kjer so bile večkrat izbrane na regijsko in državno srečanje. Kot demonstracijska skupina so večkrat nastopile tudi na različnih seminarjih. Pevke Trstenke, ki s ponosom prenašajo pesem svojih prednikov, so nekaj vsebinsko bogatega gradiva zapisale v pesmarici in ga zvočno dokumentirale na treh zgoščenkah.

In kdo so pevke Trstenke? Marica Junger, Micika Jus, Tinka Merc, Kristina Habjanič, Anica Lozinšek, Danica Jelen, Olga Šega, Jožica Trafela, Angela Krajnc, Helena Gabrovec, Milka Jelen in Lojzka Merc, vodja in duša skupine.

Na srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž so gostiteljice povabile še pevce in godca iz Paridola, pevke iz Jablovca, pevce Kopače iz Podlehnika, pevke iz Osluševcev, pevke Žanjice iz Cirkovc, godce Vesele prijatelje iz Majšperka, pevke iz Gorišnice, pevce iz Globokega, pevce iz Selc, Fante artiške in godce Store čehoke iz Podgorcev.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...